PLOVDIV, GRAD ANTIKE I VINA: "Novosti" na informativnoj turi u organizaciji Bugarskog ministarstva turizma i ambasade u našoj zemlji

E. BOŽIĆ TALIJAN

11. 06. 2022. u 10:11

USKE ulice pokrivene kaldrmom, načičkane raznobojnim kućama bogatih trgovaca, građene pretežno u 19. veku, sudaraju se sa ostacima iz praistorije, tračke, helenske i rimske kulture, srednjeg veka i vremena Osmanlija. Tako izgleda živopisni stari grad u Plovdivu.

ПЛОВДИВ, ГРАД АНТИКЕ И ВИНА: Новости на информативној тури у организацији Бугарског министарства туризма и амбасаде у нашој земљи

Pozorište iz vremena stare Grčke, Foto E. B. Talijan

Ovo drevno mesto, antički Filipolis, na obalama čuvene reke Marice, u podnožju Rodopskih planina, gde dokazi o životu čoveka datiraju s kraja trećeg milijenijuma pre nove ere, sada je pod zaštitom Uneska, a bilo je jedno od odredišta koja su nedavno posetili srpski novinari tokom informativne ture, koju su organizovali Ambasada Bugarske u Srbiji i Ministarstvo turizma ove zemlje.

Vodič, Plamen Stefanov, ispričao je da je Plovdiv jedan od najstarijih evropskih gradova izgrađen prvobitno na sedam brda, ali ih je ostalo šest. Drugi je po veličini grad u Bugarskoj, posle Sofije, smešten je na raskršću istoka i zapada, i tokom istorije bio je meta mnogih osvajača koji su ostavili svoje tragove kojima se ovaj grad i danas ponosi.

- Rimsko pozorište je najvredniji trag iz antičkog perioda u starom Plovdivu - kaže Stefanov.

Foto E. B. Talijan

- Ovaj prostor je i danas u upotrebi, uglavnom za održavanje koncerata.

Ponegde su očuvani i stari zanati. U jednoj uličici upoznali smo grnčarku. Dok se kolo vrtelo, rukama je stvarala glinenu posudu iz svoje mašte. Druge je, kaže, oblikovala po ugledu na neke starinske koje je viđala u Regionalnom etnografskom muzeju smeštenom u jednom od najlepših plovdivskih objekata iz 19. veka - Kujumdžijevoj kući, domu tadašnjeg bogatog trgovca.

Iz Plovdiva, svojevrsne kulturne i etno-oaze, put nas je odveo pedesetak kilometara dalje, do sela Starosel, poznatog po savremenim vidovima turizma - vinskom i spa. U kompleksu koje nosi ime po ovom selu, u kontinentalnom delu Bugarske, prvo iznenađenje bili su paunovi koji se slobodno šetaju i šepure. Domaćini ih imaju čak 50. Čitav kompleks iako uređen u tradicionalnom stilu, od prirodnih materijala, zadovoljava sve uslove koji traže savremeni turisti željni da osvoje nova odredišta. Kompleksom dominiraju drvo, kamen i vrtovi sa zanimljivim rastinjem, a namenjen je uživanju svih čula, a sobe i apartmani opremljeni su modernim sadržajima od flet televizora do besplatne vaj-faj mreže.

Izrada grnčarije, Foto E. B. Talijan

U srcu kompleksa "Starosel" proizvode se rakija i vino, piće bogova, vrhunskog, premijum kvaliteta, koje je dobilo značajna priznanja. Posebno je impresivna enoteka, prostor je uređen u antičkom duhu, a tu se organizuju degustacije i vina i rakije. U zavisnosti od ture i broja vina koje posetilac želi da proba, to zadovoljstvo košta od dva i po do 15 evra. Naš domaćin u otkrivanju vinskog podruma i destilerije, somelijer Nadežda, ističe da to mesto čuva tradiciju drevne Trakije. U spa-centru, ipak, otišlo se korak dalje, pa se osim saune, kozmetičkih tretmana i uobičajenih masaža, nudi i vinski tretman, ali ne u ispijanju vina, već je reč o masaži.

- Vino sadrži minerale koji su dobri za kožu - objašnjava Nadežda.

- U ovoj prostoriji je toplo, jer mora da se održava viša temperatura zbog tretmana.

Gosti mogu da se opredele da obeduju u zatvorenom restoranu ili u bašti. Bugarska hrana je vrlo slična našoj, a oni više koriste začine, što joj daje poseban šmek. Bugari su sličnog temperamenta kao i mi, komunikativni i gostoljubivi. Na zvuke tradicionalne muzike odmah "skaču" i hvataju se u kolo. Dobro znaju i naše pesme, pa uz poznate zvuke nije teško dočekati "sitne sate".

Vinarija u Staroselu, Foto E. B. Talijan

Marička bitka na černomenu

GRAD Plovdiv leži na obalama reke Marice. Ipak, poprište čuvene Maričke bitke, jedne od ključnih za turski prodor na Balkan, nalazi se južnije, na Černomenu, današnjem Ormeniju u Grčkoj. Bitka se odigrala na Marici, 26. septembra 1371, između Osmanlija pod vođstvom rumelijskog beglerbega Lala-šahina i srpskih snaga koje su brojale između 60.000 i 70.000 vojnika. Srpsku vojsku predvodili su kralj Vukašin i njegov brat despot Jovan Uglješa. Obojica su poginuli u bici, a kralja Vukašina nasledio je sin Marko, poznatiji kao Marko Kraljević.

NOĆENjE OD 70 DO 290 EVRA

U KOMPLEKSU "Starosel" postoje tri hotelska objekta. Cena noćenja sa doručkom za dve osobe kreće se od 70 evra pa naviše. U "Tračanskoj rezidenciji", koja je najluksuznije opremljena, najskuplji smeštaj u dvosobnom apartmanu, na bazi polupansiona, košta 290 evra. U njihovim restoranima, specijaliteti sa piletinom, grilovana pastrmka sa krompirom ili pljeskavica sa roštilja uz pasulj i ljutenicu koštaju oko sedam evra, dok za jagnjetinu i teleće medaljone treba izdvojiti oko 16 evra. Cena buteljke vina, u zavisnosti od vrste i kvaliteta kreće se od 14 do 50 evra. Kafe su od jedan i po do dva evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)