ZA NAJLEPŠU SRPSKU REČ 905 PREDLOGA: Učenici iz Srbije i dijaspore uključili se u akciju, kandidovani - majka, sreća, šajkača, ali i frcokla

Lj. BEGENIŠIĆ

21. 03. 2022. u 09:11

U OKVIRU manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika" bira se najlepša reč u našem jeziku. Pristiglo je 905 reči, a poslali su ih učenici iz cele Srbije. Predlagali su reči koje smatraju neobičnim, lepim i njima važnim, a odluku o tome koja je pobednik danas će doneti Komisija koju sačinjavaju profesori Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić.

ЗА НАЈЛЕПШУ СРПСКУ РЕЧ 905 ПРЕДЛОГА: Ученици из Србије и дијаспоре укључили се у акцију, кандидовани - мајка, срећа, шајкача, али и фрцокла

Foto Shutterstock

- Neće nam biti lako da izaberemo jer su sve reči najlepše - kaže za "Novosti" prof. dr Rajna Dragićević. - Poslali su nam ih učenici različitog uzrasta - od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole iz cele Srbije. Akcija je pokrenuta sa željom da se deca motivišu da razmišljaju o srpskom jeziku, o rečima i njihovim značenjima.

Tako su Komisiji stigle reči iz Aranđelovca, Beograda, Velike Plane, Vlasotinca, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Despotovca... Javila su se i deca kojima je srpski jezik maternji iz Amerike, Italije, Luksemburga, Nemačke, Norveške, Francuske, Slovenije itd.

- Neke su lepe jer se odnose na najveće vrednosti (npr. majka, prijatelj, nada, sreća, zavičaj), neke nose duboku simboliku (ognjište, šajkača, badnjak, raskovnik, dedovina) - ističe profesorka Dragićević. - Ima i onih koje su zanimljive jer su dijalektizmi i arhaizmi, a učenici su ih čuli od svojih starijih (frcokla, trlo, bajkati). Pažnju privlače i one reči koje su i značenjski i tvorbeno obeležene (mironošče, mrkosvestica, blagodariti, blagovanje).

Naša sagovornica ocenjuje da sve reči koje su pristigle, kao i velika zainteresovanost učenika da ih šalju, govori o tome da su deca spremna da se zamisle nad svojim jezikom, ali i nad vrednostima koje su imenovane izabranim rečima.

- Iako će se Komisija sastati danas, unapred mogu reći da su sve reči pobednici, kao i oni koji su ih poslali - kaže prof. Dragićević uz napomenu da će sve izabrane reči, obrazloženja i podaci o učenicima biti objavljeni.

Inače, kada je odlučeno da se bira najlepša srpska reč, profesori srpskog jezika iz cele Srbije o tome su obavešteni preko Društva za srpski jezik i književnost, to su preneli svojim učenicima, a onda su se đaci dobrovoljno javljali i slali reč koju smatraju najlepšom.

Bili su zamoljeni da izaberu reč koja ih posebno privlači svojim značenjem, zvučanjem ili zbog toga što su je čuli od nekog iz porodice ili okruženja do koga im je posebno stalo. Takođe, trebalo je i da napišu odakle ili od koga su saznali za reč koju su izabrali, šta ona znači i zbog čega smatraju da je ta reč najlepša.

PREDAVANjA SVAKOG UTORKA

U okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika" (na slici logo), koju organizuje Društvo za srpski jezik i književnost u saradnji sa Katedom za srpski jezik Filološkog fakulteta, svakog utorka održavaju se kratka naučnopopularna predavanja nastavnika i saradnika Katedre za srpski jezik. Predavanjima mogu prisustvovati svi koji su zainteresovani za jezička pitanja, a održavaju se u sali 11 Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara