TUŽBA ZBOG SRUŠENIH SPOMENIKA: Spasenija Savović, raseljena iz Kosova Polja, zahteva od opštine naknadu za oštećena nadgrobna obeležja

D. ZEČEVIĆ

02. 03. 2022. u 09:00

SPASENIJA Savović (73), raseljena iz Kosova Polja 2003. godine, traži da joj ova opština popravi tri spomenika na pravoslavnom groblju, odnosno da joj nadoknadi nastalu štetu jer su nepoznati vandali po drugi put oskrnavili grobove članova njene porodice.

ТУЖБА ЗБОГ СРУШЕНИХ СПОМЕНИКА: Спасенија Савовић, расељена из Косова Поља, захтева од општине накнаду за оштећена надгробна обележја

Foto D. Zečević

Prizor koji je, kako kaže ova zdravstvena radnica u penziji, zatekla nedavno na pravoslavnom groblju u ovom mestu, šokirao ju je i uznemirio: iščupani i oboreni nadgrobni mermerni spomenici najmilijih.

- Pre osam godina kada je na ovom groblju oštećeno i uništeno 56 nadgrobnih ploča porušeno je i pet spomenika moje porodice, ali su oni u međuvremenu podignuti. To su spomenici mojih, oca, bake, strica i brata, podignuti u periodu od 1968. do 1985. godine. Bila sam uporna, te 2014. godine, u nastojanju da ih obnovim i vratim u pređašnje stanje tako da su spomenici obnovljeni, a jedan koji je bio u potpunosti polomljen napravljen je ponovo, mada izuzetno loše jer je odmah pao - priča Spasenija za "Novosti".

Kaže i da je ponovo šokirana bezobzirnošću i vandalizmom onih koji ruše spomenike, ne dajući tako ni mrtvima mira, ali je odlučna u nameri da ne dozvoli da neljudi i mrtve povređuju. Ona je već za tri porušena spomenika podnela prijavu kosovskoj policiji, dok će Opštini Kosovo Polje proslediti zahtev za sanaciju i nadoknadu štete. Kaže da će podneti tužbe svuda gde je to moguće, ali da će podstaći i druga raseljena lica iz Kosova Polja da učine isto.

- Pozvaću i ostale porodice koje imaju isti problem, ne samo na ovom groblju već i u ostalim sredinama na Kosovu i Metohiji, da podnesemo zajedničku privatnu tužbu sudu u Strazburu kako bismo zaštitili osnovna ljudska prava: da se našim srpskim pokojnicima, kad već tako moram da kažem, omogući da počivaju u miru - dodaje Spasenija.

Foto D. Zečević

Ona je već u utorak konsultovala advokata koji će joj pomoći da ostvari pravo na popravku uništenih nadgrobnih ploča njenih najmilijih.

- Ono što se, međutim, ne može popraviti jesu traume nas živih srodnika zbog ugrožavanja mira naših bližnjih pokojnika - kaže naša sagovornica.

Ona je do 1999. godine živela u Prištini i objašnjava da je jedva izvukla živu glavu od Albanaca kao i da je do 2003. živela kod brata u Kosovu Polju, odakle je izbegla u Kraljevo.

- Ali, svoj zavičaj ne zaboravljam i izuzetno me potresa što albanski vandali i drznici ne daju mira našim pokojnicima - kaže Spasenija.

Foto D. Zečević

EKSHUMACIJA - KRAJNjA MOGUĆNOST

NAŠA sagovornica objašnjava da se za uništavanje spomenika pre osam godina žalila svim privremenim instancama na Kosovu i Metohiji i da se izborila da se plati odšteta za uništene spomenike. Naglašava, međutim, i da su joj nadležni nezvanično kazali kako su spomenike ponovo oštetili narkomani.

- Pa nisu na čitavom Kosovu samo narkomani rušili srpska groblja! I da su oni to učinili, neka nadležni plate za to i neka ograde i zaštite groblja. Ukoliko, pak, mojim najmilijima ponovo, ne daj Bože, unište spomenike, tražiću ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka mojih najmilijih o trošku kosovskih institucija - izričita je Spasenija Savović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)