DO LICENCE STO MUKA: Socijalni radnici u Srbiji čekaju i nekoliko meseci na dozvolu za rad

J. Ž. SKENDERIJA

28. 02. 2022. u 15:00

DOK je sistem socijalne zaštite u poslednjih nekoliko godina napustilo gotovo 1.000 ljudi, oni koji žele da rade u svojoj zemlji čekaju na licencu po nekoliko meseci, pa čak i godinu dana.

ДО ЛИЦЕНЦЕ СТО МУКА: Социјални радници у Србији чекају и неколико месеци на дозволу за рад

Dnevni boravak za najstarije u Novom Sadu, Foto D. Dozet

Sve to izgleda još duže kada se zna da samo državnim socijalnim ustanovama trenutno nedostaje 1.700 zaposlenih.

Za izdavanje dozvola za rad u socijalnim ustanovama zadužena je Komora socijalne zaštite, a Pravilnikom o pripravničkom stažu i ispitu detaljnije je uređen program i način polaganja ispita za stručne radnike u socijalnoj zaštiti - socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, andragozi, defektolozi i pravnici.

Komora je u obavezi da organizuje ispit za licencu najmanje tri puta godišnje, ali, kako tvrde, zbog velikog broja kandidata, pored redovnih, uveli su i vanredne ispitne rokove tako da ih je u 2021. bilo sedam, dok je za 2022. planirano održavanje šest redovnih rokova, a po potrebi će se uvesti i vanredni u zavisnosti od broja kandidata koji se prijave za polaganje ispita.

Kako su "Novostima", međutim, potvrdili neki od socijalnih radnika, na testiranje se izlazi po nekoliko puta, a svaki sledeći termin se čeka po najmanje dva meseca. Kada se položi pismeni deo, pada se na usmenom i tako unedogled, a svaki izlazak košta 6.500 dinara.

Dešava se da radnici sa fakultetskom diplomom koji su stažirali u domu za nezbrinutu decu padaju na analizi slučaja iz prakse. Da paradoks bude još veći, kako bi zadržali radno mesto, komisija Komore koja ih obara zbog neznanja im onda izdaje potvrde da mogu da se vrate u ustanovu, ali ne samostalno već uz pomoć mentora. Problem je što ne postoji zakonski regulisan rok koliko dugo mogu da rade na taj način.

- Kada po nekoliko puta ne polože ispit jedni odustaju, a drugi, po preporuci Komore, plaćaju dodatnu edukaciju na jednom privatnom fakultetu u Beogradu - kaže Saša Ristović, iz Udruženja privatnih socijalnih ustanova.

Prema rečima socijalne radnice M. P., ispitna pitanja za pripremu često nemaju veze sa onima na testu i dešava se da od 150 pripremljenih ne bude nijedno.

- Testovi su konfuzni, sa dosta dvosmislenih pitanja - kaže naša sagovornica. - Tek posle godinu dana od okončanja pripravničkog staža pozvali su me na test. Predugo se čeka, a dobiti licencu je prava lutrija.

Da tu nije kraj peripetija pokazuje i to da je za njeno obnavljanje posle pet godina neophodno prikupiti određeni broj poena na šest do sedam obuka, a svaka pojedinačno košta od 9.000 do 15.000 dinara.

U Komori socijalne zaštite tvrde da sistem licenciranja stručnih radnika predstavlja još jedan od kontrolnih mehanizama, pored inspekcije, nadzora nad stručnim radom i supervizije. Uvođenje licenciranja pratilo je uvođenje koncepta celoživotnog učenja tako da su stručni radnici u obavezi da se kontinuirano stručno usavršavaju, pohađaju edukacije, stručne i naučne skupove i prate razvoj socijalne zaštite.

EPIDEMIJA POMERILA ROKOVE

Od početka epidemije, pojedini termini ispitnih rokova su morali da budu odloženi zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Stručni radnici, tvrde u Komori, od momenta prijave do izlaska na ispit za licencu čekaju u proseku do dva meseca. Pravilnik je definisao da rok od dana podnošenja zahteva do polaganja ispita ne sme da bude kraći od 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista