KUNA NA HRVATSKOM EVRU PLAGIJAT: Posle skandala sa likom našeg Tesle, kod komšija nova blamaža, pokradeni i Škoti

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

07. 02. 2022. u 08:30

JOŠ se nije slegla prašina nakon odluke o stavljanju lika velikog srpskog naučnika, genija Nikole Tesle na hrvatsku evrokovanicu, a iz Zagreba stiže novi skandal.

КУНА НА ХРВАТСКОМ ЕВРУ ПЛАГИЈАТ: После скандала са ликом нашег Тесле, код комшија нова бламажа, покрадени и Шкоти

Foto Vikipedija

Kuna na hrvatskom evru je plagijat, jer postoji neverovatna sličnost rešenja koje je izradio hrvatski dizajner Stjepan Pranjković sa fotografijom škotskog fotografa Jana Liča na kojoj je kuna. Čim su se na društvenim mrežama pojavili snimci hrvatskog rešenja za evro i fotografija kune, bilo je potpuno jasno da je sličnost neverovatna i da je gotovo nemoguće da Pranjković, koji je dobio 10.000 evra za "svoju ideju", nije pre video kunu sa fotografije škotskog fotografa.

Lič je ubrzo o svemu obavešten. Poručio je da ne zna koje će dalje korake preduzeti, ironično rekavši da se nada da će bar jedan hrvatski evro da dobije na dar.

- Vaš dizajner je lopov, uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Trebalo bi to povući i navesti ko je pravi autor - poručio je škotski fotograf.

Na njegovoj fotografiji vidi se kuna kako se penje po drvetu, što je identično i na grafičkom rešenju hrvatskog dizajnera. A onda je utvrđeno da je Pranjković na "Fejsbuku" prošle godine tražio pomoć i savete oko obrade fotografija.

Kuna je, inače kao valuta uvedena u ustaškoj NDH, u julu 1941. i koristila se do sloma Pavelićevog režima 1945. godine. Političko vođstvo sa HDZ-om na čelu insistiralo je devedesetih da se kuna ponovo uvede. Predlagali su i da se koristi ista "mustra", kao u vreme NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna