VEČERAS I SUTRA PAŠĆE KIŠE KAO ZA MESEC DANA: Vremenska prognoza meteorologa Đurića - Obilne padavine u Srbiji

Novosti online

04. 11. 2021. u 19:52

VREMENSKA prognoza koju je objavio meteorolog Đorđe Đurić predvića nam hladni front koji će se prostirati preko Panonske nizije, i koji će razdvajati dve vazdušne mase (hladnu sa severa i veoma toplu sa juga) u četvrtak uveče, u noći između četvrtka i petka i u petak, stoji u prognozi.

ВЕЧЕРАС И СУТРА ПАШЋЕ КИШЕ КАО ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Временска прогноза метеоролога Ђурића - Обилне падавине у Србији

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Printscreen/windy

- Na potezu od Hercegovine preko centralne i severoistočne Bosne i preko Podrinja i Kolubarskog okruga do Srema i Banata očekuju se veoma obilne padavine. U Hercegovini i u delovima Dalmacije očekuje se da narednih dana padne lokalno i preko 300-400 milimetara kiše po kvadratnom metru i to usled efekta juga i orografije, uz poplave i bujice i uz jake grmljavinske oluje - piše Đurić.

On ističe da će obilne padavine, ali u daleko manjoj količini u odnosu na Jadran i Hercegovinu, zahvatiti i područje Podrinja, Kolubarskog okruga i Vojvodine, pri čemu bi četvrtak i petak doneli ovim predelima od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu i za mesec dana, a najobilnija količina padavina očekuje se u četvrtak uveče i tokom noći ka petku.

- Veoma obilne padavine u četvrtak uveče i tokom noći doneće Beogradu i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Na području Vojvodine, severne i zapadne Srbije i Beograda biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, naročito duž prostiranja fronta, duž kojeg će se i dešavati najburniji atmosferski procesi. U ostalim predelima Srbije biće suvo ili tek uz veoma malu i zanemrljivu količinu padavina. Osim veoma tople vazdušne mase, snažno južno visinsko strujanje donosi do i preko našeg područja i veoma velike količine čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, što će najviše biti vidljivo na vozilima - ističe Đurić.

On navodi da je reč o potpunoj prirodnoj pojavi, koja se javlja pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji, i da nema mesta panici kada pada obojena ili prljava kiša, Đurić dodaje da od činjenice da iz kog područja Sahare stižu čestice peska zavisi da li će biti crvena ili žuta kiša.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Pljusak u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)