ĐERDAP VAS ČEKA: Biram srcem, biram Srbiju (FOTO)

Promo

29. 07. 2021. u 16:46

ZA one neodlučne, koji bi i šetnju i razgledanje. I plivanje i osveženje. I pecanje i odmor.

ЂЕРДАП ВАС ЧЕКА: Бирам срцем, бирам Србију (ФОТО)

Foto: Dragan Vildović

Turistička organizacija Srbije ( https://www.srbija.travel) preporučuje Đerdap.

Foto: Branko Radičević

Nacionalni park Đerdap zauzima 64.000 hektara i pruža odgovor na sve, pa i najzahtevnije želje turista. Bogata bilnim i životinjsim svetom, poseban ugođaj prućža istraživačima i svima koji bi da se upoznaju sa retkim vrstama od kojih neke već iščezle u mnogim delovima Evrope.

Đerdapska klisura, po mnogima je najlepši deo Nacionalnog parka.

Bogata je riznica informacija i istorijskih svedočenja. Đerdapska klisura predstavljala je prirodnu i dugo nesavladivu prepreku Rimljanima, koju je konačno ukrotio car Trajan.

Tabla koja se sada nalazi desetak metara iznad vode dokaz je i poziv svima onima koji bi da o ovom delu Srbije nauče nešto više.

Zbog jedinstvenog spoja kulturno-istorijskih znamenitosti, ka oi retkih biljnih i životinsjkih vrsta, Nacionalni park Đerdap se smatra najvećim prirodnjačkim i arheloškim muzejom u prirodi.

Najdublja, najveća i po mnogima najlepša klisura Evrope sastoji se od četiri klisure- Golubačke, Gospođina Vira, Kazan ai Sipske.

Na dunavskoj terasi na Đerdapu nalazi se i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta Srbije-Lepenski Vir.

Foto: Oksana Skendžić

Tvrđava Golubac, koju nazivaju još i “čuvar Dunava” nalazi se na desnoj obali reke, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Svojom lepotom, istorijom koju pamti svaki bedem, ova tvrđava nezaobilazna je tačka putovanja.

Foto: Luka Šarac

Glavni centar klisure je Donji Milanovac, a drugi bitan centar je Kladovo. Ne propustite ih u vašoj ovogodišnjoj avanturi.

Ovog leta biramo srcem, biramo Srbiju. Đerdap vas čeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba