STRUČNJAK UPOZORAVA: Biće još više toplotnih talasa u budućnosti!

Novosti onlajn

01. 07. 2021. u 20:07

TEMPERATURNI rekordi obarani su prethodnih dana širom sveta. Naučnici upozoravaju da nas u budućnosti očekuje mnogo više ovakvih toplotnih talasa i da su oni posledica klimatskih promena.

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА: Биће још више топлотних таласа у будућности!

Foto: Depositphotos/Ilustracija

Srbija se kao i ostatak regiona već drugu nedelju zaredom susreće sa izuzetno visokim temperaturama koje su daleko iznad proseka za drugu polovinu juna.

U četvrtak 24. juna je na brojnim meteorološkim stanicama u zemlji oboren rekord za najvišu temperaturu izmerenu tokom meseca juna. Najtoplije je bilo u Smederevskoj Palanci gde je termometar pokazivao 39,9 stepeni Celzijusa, a junski rekord je bio oboren i u Beogradu, Valjevu kao i mnogim mernim stanicama u Vojvodini.

Nedelju dana kasnije, u sredu 30. juna, merne stanice u Srbiji ponovo pokazuju temperaturu blizu 40 stepeni.

Profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu je prošle nedelje istakao da su za češće i intenzivnije toplotne talase odgovorne klimatske promene.

- Ovo jeste vrlo redak događaj i posledica je klimatskih promena. Postojali su i u prošlosti toplotni talasi, posebno tokom leta, ali su bili daleko ređi i bili su apsolutno neka vrsta neočekivanog događaja. Sada u principu možemo svake godine da očekujemo nekoliko ovakvih situacija tokom leta - kaže Đurđević.

On je podvukao da je specifično da se ovakve temperature mere krajem juna, pošto bismo pre mogli da ih očekujemo krajem jula, ili početkom avgusta.

U Srbiji su tokom sredine dvadesetog veka bila retka leta u kojima je bilo više od jednog toplotnog talasa, a bilo je potpuno uobičajeno i da tokom celog leta ne bude zabeležen nijedan toplotni talas. Međutim, sada se zbog zagrevanja atmosfere situacija se bitno promenila, a budućnost deluje vrlo zabrinjavajuće.

- Trenutno se u Srbiji tokom leta dese dva ili tri toplotna talasa, pri čemu smo bliži tome da se dese tri, a tokom sredine dvadesetog veka je taj broj bio nula ili jedan. Pošto znamo da će u narednih nekoliko decenija naša planeta da se zagreje za dodatnih jedan stepen, to znači da će sredinom ovog veka broj toplotnih talasa da bude udvostručen u odnosu na sadašnje standard - rekao je Đurđević.

Rekordno visoke temperature širom sveta

Pored našeg regiona, izuzetno snažni toplotni talasi u ovom trenutku pogađaju i mnoge druge države širom sveta. Neuobičajeno visoke temperature se beleže širom Sibira, dok je predeo zapadne obale Severne Amerike, tačnije države Oregon i Vašington u SAD i provincija Britanska Kolumbija u Kanadi, trenutno pod uticajem nezapamćenog toplotnog talasa.

U Portlandu, glavnom gradu Oregona, postavljen je novi rekord za najvišu temperaturu ikada izmerenu u ovom gradu sa preko 46 stepeni. Međutim, mnogo teža situacija je u mestu Liton u Kanadi gde se u tri uzastopna dana obaraju temperaturni rekordi za celu Kanadu, a 29. juna je temperatura dostigla neverovatnih 49,6 stepeni što je čak 4,6 stepeni više od rekorda koji je u Kanadi važio pre ovog toplotnog talasa.

Ekstremne temperature poput ovih mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je neophodno da građani budu pažljiviji i ne izlaze napolje bez preke potrebe u najtoplijem delu dana. Tokom toplotnog talasa iz 2007. kada je u Srbiji izmerena najviša temperatura ikada (44,9 stepeni u Smederevskoj Palanci), na vrhuncu toplotnog talasa između 16. i 24. jula je u Beogradu zabeležena povećana smrtnost među starijim osobama od čak 76 odsto.

(Klima101)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...