VAKCINA SPUTNJIK VE BEZBEDNA: Ministar Popović - Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi

Novosti online

28. 05. 2021. u 14:24

ZAHVALJUJUĆI vakcinama koje je pribavila Republika Srbija, a među njima i vakcini Sputnjik V, Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi.

ВАКЦИНА СПУТЊИК ВЕ БЕЗБЕДНА: Министар Поповић - Србија је лидер у вакцинацији у Европи

Foto Ž. Knežević

- Preko četvrtine građana, tačnije 28 odsto, potpuno je vakcinisano, što je duplo više od evropskog proseka-  istakao je u razgovoru za Tanjug ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović.

On je ukazao da je uspešna kampanja vakcinacije omogućila Srbiji da smanji dnevnu prosečnu stopu zaraženih dvanaest puta u odnosu na najvišu stopu krajem marta i početkom aprila 2021.- Trenutna stopa zaraženih u Srbiji niža je od evropskog proseka, a dnevni prosečni broj smrti povezanih sa virusom KOVID 19 smanjio se skoro četvorostuko u odnosu na najvišu stopu početkom aprila- naveo je Popović.

U ekskluzivnom razgovoru za agenciju Tanjug, ministar Popović predstavio je rezultate globalnog istraživanja Ruskog fonda direktnih investicija, u kojem su učestvovale i srpske institucije, a koji ukazuju da je Sputnjik V bezbedna i visoko efikasna vakcina.

 - Na 100.000 doza vakcina Sputnjik V, zabeleženo je samo 31,5 neželjenih slučajeva u Republici Srbiji. Najčešće reakcije bile su povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima i na mestu uboda, a sve su se uglavnom povlačile nakon 24 sata. Nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom, kao ni slučajeva cerebralne venske tromboze posle vakcinacije- istakao je Popović.

On je ukazao da su zabeležene samo tri ozbiljne neželjene reakcije posle vakcinacije, odnosno 0,56 slučajeva na 100.000 primenjenih doza, ali da povezanost sa vakcinacijom nije pronađena ni u jednom od ovih slučajeva.

Prema Popovićevim rečima, efikasnost vakcine Sputnjik V iznosi čak 97,6 odsto, a to su rezutati dobijeni na osnovu analize podataka kod onih koji su primili obe doze vakcine u periodu od 05. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine u Rusiji.

- Srbija je bila nezavisna u odabiru vakcina i donosila je odluke bez političke pristrasnosti. Zdravlje i životi naših građana bili su ugroženi,  a najefikasniji način da ih sačuvamo bio je da pribavimo što veći broj vakcina. Želim da izrazim zahvalnost našim ruskim partnerima na podršci u isporuci vakcina, a takođe i na mogućnosti da uskoro, kao prva zemlja u Evropi kojoj je to pošlo za rukom, započnemo proizvodnju vakcine Sputnjik V u Republici Srbiji. Pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat je dogovora dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. To je potvrda najbliže saradnje i najvišeg stepena međusobnog poverenja između Srbije i Rusije- rekao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KO JE TELOHRANITELJ MAKSIM? Senka Zelenskog - od optužbi zbog veze s moćnim oligarhom, do šefa Službe bezbednosti