LEK IZ PRIRODE: Jedite krastavce i ne brinite za zdravlje

V. N.

28. 07. 2023. u 19:46

KRASTAVAC je jedna od najzdravijih namirnica sa najmanje kalorija, i u 100 grama ima svega 14 kCal, a mnogo je razloga da često jedete baš ovo povrće bogato antioksidansima i mineralima.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Једите краставце и не  брините за здравље

Foto: Shutterstock

Baš zahvaljujući ovim supstancama štiti od preranog starenja, uklanja toksine i odličan je i za izgled kože, a tokom velikih vrućina pomaže da nadoknadite baš ono što telo gubi znojenjem - vodu i minerale.

Antioksidans fisetin kojeg takođe ima u krastavcima, ključan je za bolji rad mozga, a još jedna prednost je svakako i prisustvo fosfora u krastavcima, koji takođe pomaže protiv neuroloških bolesti.

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane, a ovo povrće ne sadrži masnoće, pa je idealno i za dijete.

Krastavac na trpezi podstaći će i bolju probavu, jer sadrži puno vlakana.

Mnoge žene praktikuju stavljanje kolutova krastavaca na lice, a ovakva "maska" nije nimalo besmislena. Naime, vitamini B i C, kao i cink, i voda kojih je puno u krastavcima, ključni su za lepu kožu. Takođe, zahvaljujući kofeinskoj kiselini, krastavac ima i protivupalno dejstvo.

Foto: Profimedia

 

Blagodeti konzumiranja krastavaca osetićete i po kosi, jer B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, kosu održavaju zdravom, dok biotin i vitamin C, kojih takođe ima u krastavcima, sprečavaju prevremeni gubitak kose i pojavu sedih vlasi.

Krastavac je dobar i za srce, obiluje i kalijumom, magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnog pritiska.

Čuva zube, reguliše hormone

Sprečavanje nastanka karijesa je još jedna od dobrobiti konzumiranja krastavaca, zahvaljujući mineralima poput molibdena i fluora koje sadrži, dok je kalcijum zaslužan za jake zube. I onima koji imaju problema sa endokrinim žlezdama, ali i u prevenciji takvih poremećaja, preporučuje se češće konzumiranje ovog povrća. Naime, fosfor je izuzetno važan za hormonalnu ravnotežu, deluje na endokrine žlezde i pomaže pri stvaranju i otpuštanju hormona, a krastavci ga sadrže oko 40 odsto, što je ujedno i preporučena dnevna količina njegovog unosa.

Krastavci sadrže i supstance koje uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi, a zbog toga što obiluju vitaminom K jačaju i čuvaju kosti.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)