HEMOROIDI SE PRVO "SPALJUJU" ILI "PODVEZUJU": Lečenje bolnih šuljeva nekad je moguće jedino hirurški

I. Kovačić

19. 03. 2023. u 15:15

KOJU metodu za lečenje hemoroida će da predloži lekar, zavisi od stepena hemoroidalne bolesti.

ХЕМОРОИДИ СЕ ПРВО СПАЉУЈУ ИЛИ ПОДВЕЗУЈУ: Лечење болних шуљева некад је могуће једино хируршки

Foto Shutterstock

Hirurško lečenje, isecanjem i otklanjanjem ovih promena, omogućava najdugoročnije rezultate. Ali, pošto hirurgija može da dovede i do neželjenih posledica, ona nije prva metoda izbora, a istovremeno je i najbolnija.

Doktor Jelena Petrović Šunderić, kolorektalni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se kod unutrašnjih hemoroida, prvog i drugog stepena, koji uglavnom samo krvare ili minimalno ispadaju iz anusa, mogu primeniti dve metode lečenja:

- Jedna od novijih metoda je "spaljivanje" hemoroida i njen cilj je da dođe do zgrušavanja krvnih sudova i "topljenja" kolagena uz stvaranje ožiljnog tkiva koje bi uklonilo uzrok krvarenja i fiksiralo ostatak hemoroida na anatomskom mestu kako više ne bi ispadao iz anusa.

Druga metoda je "podvezivanje" hemoroidalnih promena.

- Podvezivanje može da se radi pomoću elastičnih gumica ili hirurškim putem šavovima pod kontrolom oka ili ultrazvuka - kaže dr Petrović Šunderić. - Cilj ove metode je da bez otklanjanja tkiva i primene termike ponudi najbolje rešenje pacijentu. Elastični konci se po pravilu plasiraju na tkivo iznad hemoroida, a ne na sam hemoroid, i imaju zadatak da naprave ožiljak iznad samog hemoroidalnog čvora koji onemogućava ponovno upadanje u analni kanal i time dalju iritaciju. Ova metoda se može češće ponavljati, ali ne sme da bude bolna, već se oseća nelagodnost nekoliko dana.

Naša sagovornica navodi da se kod hirurškog podvezivanja podveže sam koren hemoroida i izvrši njegovo smanjivanje celom dužinom. Kada se primenjuje ova metoda česte su neprijatnosti koje traju nekoliko dana, a mogu se javiti i infekcije, fistule, krvarenja i slične komplikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

LJudi najviše pamte Srećne ljude, a ja od te uloge nisam zaradio NIŠTA