UBRZAJTE METABOLIZAM: Pet efikasnih vežbi za jačanje mišića celog tela

V. N.

05. 12. 2022. u 10:50

IAKO ne mogu da se kontrolišu starenje i genetika, koje u velikoj meri utiču na metabolizam, postoje i drugi načini da se on poboljša. Jedan od ključnih je redovna rekreacija.

УБРЗАЈТЕ МЕТАБОЛИЗАМ: Пет ефикасних вежби за јачање мишића целог тела

Foto: Shutterstock

Inače, metabolizam je reč koja opisuje sve hemijske reakcije u telu. One održavaju telo živim i funkcionalnim, i odgovorne su za procese koje svakodnevno obavljamo nesvesno kao što su disanje, popravljanje ćelija i varenje hrane. Svi hemijski procesi koje organizam čine onakvim kakav jeste zahtevaju energiju. Brz metabolizam daje više energije i čini da se osećamo bolje, dok spor metabolizam znači i fizičku i psihičku tromost uz gomilanje kilograma.

Činjenica da se metabolizam sa starenjem usporava ne znači da na njega ne može da se utiče uopšte. Naprotiv, brza i veoma intenzivna fizička aktivnost sagoreva masti, a to povećava brzinu metabolizma, čak i nakon što je trening završen.

Osim dobre kondicije i izgradnja mišića može pomoći u ubrzavanju metabolizma. Jaki mišići znače da ćete sagorevati više kalorija svakog dana, čak i dok mirujete.


Predlažemo vam pet efikasnih vežbi za jačanje mišića celog tela i brži metabolizam:


Ženski sklek

Kleknite na kolena, dlanove postavite na neki lakoklizeći karton u širini ramena. Uz udah savijajte laktove pomerajući karton u stranu tako da nadlaktica i podlaktica budu savijene pod uglom od 90 stepeni. Grudni koš približavajte podlozi bez pregibanja u donjem delu leđa. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.


Opružanje leđa

Lezite sa rukama opruženim ispred tela, a dlanovima na kartonskim pločama. Uz udah podignite glavu, vrat i grudni koš od podloge povlačeći laktove i ploče nazad tako da nadlaktice i podlaktice budu pod uglom od 90 stepeni. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10 puta.

Pregib potkolenice

Lezite sa savijenim kolenima, ruke su opružene pored tela, stopala su razmaknuta u širini kukova i stavite ih na kartonske ploče. Podignite zadnjicu od poda oslanjajući se na stopala. Zadnjica ostaje visoko podignuta tokom izvođenja vežbe. Uz udah opružate potkolenice, gurajte kartonske ploče od sebe, ali ne opružajte kolena do kraja. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 10-- 15 puta.

Iskorak

Raskoračni stav. Ruke su pored tela. Uz izdisaj klizite jednim stopalom unazad, dok savijate koleno noge koja je ostala ispred. Koleno savijajte dok natkolenica ne zauzme horizontalan položaj, ali ne sme da prelazi liniju prstiju. Udah je na kraju pokreta, a sa izdisajem se vratite u početni položaj. Da bi vežba bila teža, podižite opružene ruke da budu u ravni sa ramenima dok klizite nogom iza tela. Vežbu ponovite 10-15 puta.

Bočni pregibi

Sedite na pod sa savijenim kolenima, nagnite se unazad, leđa su zaobljena u donjem delu. Stavite jednu šaku iza glave, a drugu na parče kartona sa strane. Uz udah nagnite trup bočno gurajući kartonsku ploču od sebe. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 15 puta na svakoj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!