DOBRO I ZA TELO I ZA PSIHU: Istežite se svaki dan i bićete zdraviji i zadovoljniji

V. N.

18. 08. 2022. u 14:50

UKOLIKO ste na odmoru u prilici da jutro provedete na obali mora ili živite blizu reke, rane jutarnje sate iskoristite da poradite na psihofizičkoj formi.

ДОБРО И ЗА ТЕЛО И ЗА ПСИХУ: Истежите се сваки дан и бићете здравији и задовољнији

Foto: Shutterstock

Jutro je idealno vreme za vežbanje, jer telo je odmorno i prija mu kretanje, a boravak u prirodi može učiniti čuda za mentalno zdravlje.

Provođenje vremena u prostoru punom zelenila smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak, jača imunitet, ublažava bol i povoljno utiče na kvalitet sna. Pogled na reku, a pogotovo na more, pojačava taj efekat, i dovodi vas u bolje raspoloženje. Uz to, brojne su i blagodeti od udisanja isparenja mora u rano jutro, ili čistog vazduha na obodu reke.

Ovom prilikom predlažemo vam jednostavnu fiskulturu. Ukoliko želite da rezultati budu brzo vidljivi, vežbajte svakodnevno, a najbolji rezultati se postižu ako svakog jutra pre treninga brzim tempom pešačite bar pola sata.

Rameni pojas

Stanite uspravno i zauzmite raskoračni stav. Noge bi trebalo da su razmaknute u širini kukova. Na udisaj, podižite ruke u stranu, a na izdisaj ih vratite u početni položaj. Ponovite vežbu u tri serije po 15 ponavljanja. Između serija pravite pauzu 30 sekundi i lagano prošetajte. Vodite računa o tome da vam prilikom izvođenja vežbe budu zategnuti mišići stomaka, leđa ispravljena i mišići karlice stegnuti. Ovu vežbu je važno da radite sa tegovima od dva i po do tri kilograma, jer se tako postižu najbolji rezultati u jačanju mišića ramenog pojasa.

Foto Shutterstock

Jači mišići ruku

Zauzmite isti stav kao u vežbi za jačanje ramenog pojasa. Ovom prilikom ruke ostaju uz telo, podižete samo podlaktice ka grudima. Da biste vežbu izvodili pravilno, važno je da vam laktovi "ne šetaju" levo-desno dok izvodite pokret. Vežbu počinjete sa udahom, a na izdisaj podižete tegove ka grudima. Ponovite vežbu 15 puta u tri serije sa pauzama.

 

Zategnute noge

U stojećem stavu ruke postavite jednu preko druge, a šake oslonite na nadlaktice. Iz tog stava spuštajte se u čučanj, ali tako da ne dozvolite da vam kolena idu suviše napred - da ne prelaze vrhove prstiju na stopalima. Dok vežbate, zatežite mišiće celog tela i kontrolišite pokrete. Ne žurite. Važno je da vežbate pravilno. Na udah se spuštajte u čučanj, a izdišite dok se podižete do stojećeg stava. Uradite od 10 do 15 čučnjeva u tri serije.

Foto: Shutterstock

Za mišiće zadnjice

Iz stojećeg stava iskoračite jednom nogom napred, do položaja da kontrolišete ravnotežu celog tela. Šake postavite na bokove. Na udah spuštajte koleno druge noge ka podu. Na izdisaj, podižite se gore. Ponovite vežbu od 10 do 12 puta jednom nogom, pa zatim i drugom. Napravite pauzu 30 sekundi i ponovite još dve serije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna