VEGF TEST SPASAVA ŽIVOT: Iz jednog uzorka krvi otkriva se 160 vrsta karcinoma

V. N.

29. 07. 2022. u 09:50

BROJNE klinike u bogatim zemljama uvele su u praksu VEGF test (Vascular Endothelial Growth Factor), revolucionarni tumorski marker širokog spektra i visoke osetljivosti, koji se smatra jednim od najvećih dostignuća u preventivnoj medicinskoj dijagnostici i praćenju terapije.

VEGF ТЕСТ СПАСАВА ЖИВОТ: Из једног узорка крви открива се 160 врста карцинома

Foto Shutterstock

VEGF test brzo, pouzdano, neinvazivno iz jednog uzorka krvi, s rezultatima u istom danu može da detektuje više od 160 vrsta tkiva karcinoma. Na ovaj način, on dopunjava ili čak zamenjuje brojne analize za dijagnostiku karcinoma poput radioloških procedura kod kojih se pacijent izlaže zračenju.

VEGF test je apsolutno pouzdan, a istovremeno je i prvi tumorski marker za karcinom pankreasa. Mnogi tumorski markeri su dosad bili ograničeni u svojoj sposobnosti otkrivanja širokog raspona tumora, što bi dovelo do kasnog otkrivanja i povećanog rizika od smrti od karcinoma.

Ovaj jedinstveni test bazira se na savremenoj tehnologiji kvantne tačke koju je časopis Science proglasio jednim od najboljih otkrića u medicini ove godine.

Alarmantne brojke od 17 miliona novih slučajeva raka i 9,5 miliona umrlih od raka širom sveta svake godine rastu. I zato otkrivanje raka u ranoj fazi je ključno za povećanje verovatnoće za uspešno lečenje i oporavak.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)