ČETIRI VEŽBE PROTIV BOLOVA U KOLENIMA: Jednostavno ublažite, ili eliminišite neprijatan osećaj (FOTO)

V. N.

24. 07. 2022. u 09:50

BOLu kolenu sve češće se javlja i gotovo u svim uzrastima.

ЧЕТИРИ ВЕЖБЕ ПРОТИВ БОЛОВА У КОЛЕНИМА: Једноставно ублажите, или елиминишите непријатан осећај (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

On može da potiče iz samog zgloba kolena, ali može da bude i iz okolnih tetiva, sluznih kesica ili mišića. Obično se javlja prilikom hoda, ali kod nekih bolesti bol se može osetiti čak i u mirovanju.

Zbog čega je to tako?

Odgovor je jednostavan, sve manje računa vodimo o svojim nogama, tvrdi Dejan Halaj, kondicioni trener i fitnes instruktor:

- Svedoci smo, ukoliko idemo na treninge u neki od fitnes centara, koliko ljudi malo pažnje posvete nogama to jest vežbama za jačanje mišića nogu u odnosu na druge mišićne grupe koje favorizuju što je velika greška.

Halaj za naše čitaoce predstavlja nekoliko jednostavnih vežbi koje mogu pomoći da se ublaži, pa i eliminiše hronični bol u kolenima. Od pomoći može da bude kineziotejpin traka, a Halaj demonstrira kako se ona lepi na bolno mesto.

* * * * * * * *

Slika 1, Foto Privatna arhiva

 

1. Početni položaj je sedenje na platformi tako da vam stopala ne dodiruju pod (slika 1), podižete jednu nogu ispravljenu do visine kukova i držite u tom položaju 5 sekundi (slika 2). Nakon toga polako spustite nogu. Uradite 15-20 ponavljanja ove vežbe po nozi u tri serije.

Slika 2, Foto Privatna arhiva

2. Početni položaj je sedeći sa rukama naslonje nim jedna na drugu (slika 1), ustajete taman toliko da se odvojite od sedalnog dela, ispružite ruke uvis i zadržite se u tom položaju 3 sekunde(slika 2). Nakon toga sedite opet. Uradite 12-15 ponavljanja ove vežbe u tri serije.

3.Ova vežba se izvodi sa stopalima naslonjenim na masažni roler. Početni položaj (slika 1). Podižete kukove do krajnje granice i tu se zadržavate 3 sekunde (slika 2). Nakon toga polako se spuštate nazad. Uradite ovu vežbu 20-25 ponavljanja u dve serije.

Slika 3, Foto Privatna arhiva

4. Početni položaj je u sedećem stavu sa jednom nogom savijenom a drugom opruženom, trup je blago zabačen unazad (slika 1). Nogu koja je opružena sporo podižemo do ugla od 45 stepeni (slika 2) nakon čega polako spuštamo nazad. Uradite ovu vežbu 15-20 ponavljanja po nozi u dve serije.

Slika 4, Foto Privatna arhiva

* * * * * * *

KINEZITEJPING

Jedan od načina da smanjite bol u kolenima je i pravilno lepljenje kinezi traka(kineziotejping). Prvo isecite traku na 20 cm. Zatim taj isečen deo isecite u dužini pet do osam cm po sredini trake. Polako odlepite traku i krenite da je lepite od tri širine prsta iznad kolena. Središnji deo koji ste isekli na traci ide oko kolena, i posle se nastavak lepi na potkolenicu.

Napomena: pre nego što nalepite traku, noga mora da bude suva i čista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna