OPERACIJA TEK KADA SE ZAUSTAVI RAST OKA: Laserska korekcija dioptrije preporučuje se posle 18. godine

I. K.

09. 06. 2022. u 10:00

KRATKOVIDOST koja nastaje u dečjem uzrastu može toliko brzo da napreduje da dete dostigne dioptriju veću od minus 20. Ipak, bez obzira na tako veliku slabovidost, koja povećava verovatnoću od pucanja mrežnjače i preuranjene katarakte, operativno lečenje sprovodi se tek nakon 18. godine, kada se završi rast očne jabučice.

ОПЕРАЦИЈА ТЕК КАДА СЕ ЗАУСТАВИ РАСТ ОКА: Ласерска корекција диоптрије препоручује се после 18. године

Foto: V. Mitrić

Profesor dr Mirko Jankov, predsednik Srpskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, kaže da se kratkovidost (miopija) kod najvećeg broja dece kreće od minus 0,5 do minus tri dioptrije:

- Oči nastavljaju da rastu tokom detinjstva, tako da kratkovidost obično napreduje do 20. godine, i povećava sa za oko pola dioptrije godišnje, dostižući vrednosti obično do -4 ili do -6. Međutim, kod nekih pacijenata kratkovidost može da napreduje i više od jedne cele dioptrije godišnje, te dostiže velike vrednosti od -20 dioptrija ili više.

Naš sagovornik objašnjava da je osnovni uzrok kratkovidosti suviše dugačka očna jabučica, što je definisano genetskom osnovom i hormonima tokom perioda rasta:

- Povećanje dužine oka za samo jedan milimetar povećava kratkovidost za -3 dioptrije. U svakom slučaju, lečenje kratkovidosti, kao i drugih refraktivnih mana, počinje naočarima i kontaktnim sočivima, a tek kada se zaustavi rast oka, može da se primeni lasersko smanjenje dioptrije, sa ugradnjom ili zamenom sočiva. Dakle, u toku progresivnog rasta dioptrije bilo kakav operativni zahvat nije moguć dogod do zaustavljanja dioptrije ne dođe.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kratkovidost je veoma često stanje oka i zahvata veliki deo populacije. Oko milijardu i po ljudi, odnosno više od 20 odsto čovečanstva je kratkovido. U azijskim zemljama to je više od tri četvrtine stanovništva, dok u Evropi i SAD pogađa oko jednu četvrtinu. Procenjuje se da će do 2050. taj problem imati 50 odsto populacije.

- U poslednjih desetak godina u Aziji su razvijeni protokoli primene razblaženog atropina u ranom školskom uzrastu kod dece kod kojih je uočen neki od faktora rizika: rast dioptrije veći od 0,5 dioptrija godišnje, ako u porodici imaju makar jednog roditelja sa visokom kraktovidošću većom od -6 dioptrija, ili ako oba roditelja imaju umerenu kratkovidost - kaže dr Jankov. -Primenom tih kapi uveče tokom nekoliko godina intenzivnog rasta dioptrije uočeno je njeno usporavanje ili zaustavljanje kod više od 50 odsto dece, ukoliko se sa primenom kapi počne do osme godine.

Nacionalni projekat

UDRUŽENjE hirurga katarakte i refraktivnih hirurga Srbije, ove godine planira realizaciju nacionalnog projekta za skrining dece u ranom školskom periodu (prva četiri razreda osnovne škole), kao i lečenje dece koja imaju rizik od progresivne kratkovidosti.

- Cilj nam je da na taj način usporimo i zaustavimo rast kratkovidosti, što poboljšava zdravlje oka populacije, kao i efekte laserske korekcije dioptrije u odraslom dobu - kaže profesor Jankov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024