VEŽBAMA SPREČITE OTICANJE NOGU: Šta treba praktikovati pre spavanja za bolju cirkulaciju

V. N.

10. 10. 2021. u 15:00

OTEČENE i bolne noge su za mnoge žene neprijatan bilans na kraju radnog dana. Da biste ovaj problem sanirali i ublažili ga, stručnjaci preporučuju jednostavne vežbe. Njih bi trebalo praktikovati pre spavanja, jer podstiču cirkulaciju, opuštaju ekstremitete i samim tim umanjuju otoke.

ВЕЖБАМА СПРЕЧИТЕ ОТИЦАЊЕ НОГУ: Шта треба практиковати пре спавања за бољу циркулацију

FOTO: Depositphotos

Naravno, bitno je i da se tokom dana izbegava predugo stajanje u jednom mestu i da se uvek nosi udobna obuća. Takođe, svakodnevno tuširanje iskoristite za masažu. Hladnom i toplom vodom naizmenično tuširajte noge od stopala prema bedrima.

Dodatno, možete da u mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ruzmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte i dve šake listova matičnjaka. Nakon kupke, stopala obrišite peškirom, trljajući ih od prstiju prema peti.

Prsti

Dok sedite na krevetu sa ispruženim nogama uhvatite dva po dva nožna prsta i razdvajajte ih. Potom svaki izvlačite posebno, ali ne prejako. Zatim palcem masirajte stopalo po dužini krećući od prstiju ka petama.

Stopala

Lezite na krevet pa se ispravite u sedeći položaj i ispružite noge ispred sebe. Zategnite mišiće nogu pa prstima stopala težite ka napred. Opustite se, pa ponovite vežbu još desetak puta. Potom stisnite šaku u pesnicu i njome masirajte sredinu donjeg dela stopala, najpre jednog pa drugog.

Zglobovi

Lezite na stomak. Noge savijte u kolenima, pa rukama obuhvatite stopala. Blago podižući butine vucite stopala ka zadnjici. Vežbu ponovite pet-šest puta i trudite se da sve vreme grudi budu blago uzdignute od podloge, a kičma i glava ostanu u istoj ravni.

Vožnja bicikla

Ležeći na leđima stavite ruke ispod zadnjice i kružite nogama u vazduhu kao da vozite bicikl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)