BILJNA APOTEKA: Obavezno sačuvajte i hrastovu koru

V. N.

07. 09. 2021. u 15:00

ZA očuvanje dobrog zdravlja tokom jeseni i zime može da bude zaslužna i biljna apoteka. U nju bi svakako trebalo dodati i koru belog hrasta, jer ona može da bude lek za mnoge boljke. Ukoliko želite sami da je osušite poželjno je da je prikupite sa mladih stabala, čije su grane promera najviše dva do tri centimetra.

БИЉНА АПОТЕКА: Обавезно сачувајте и храстову кору

Foto: Depositphotos

Hrastova kora je od pomoći za proširene vene, krvarenja i proliv. Zahvaljujući sposobnosti da sužava tkivo, ona može da zaustavi ili ublaži krvarenje, smanji dijareju ili suzi proširene vene.

Protiv opadanja kose

JEDNAKU količinu izmrvljene kore hrasta i ljuski crnog luka potopite u pola litre vode i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Vodu procedite i prelijte preko kose posle pranja. Ovaj postupak ponavljajte tri puta nedeljno.

Ovaj lek iz prirode ima i dokazano protivupalno delovanje i za kožne probleme, poput ekcema, opekotina, poderotina, a smanjuje i bol i oteklinu u slučaju uboda insekata. S obzirom na to da ima snažno antiseptično dejstvo pomaže i u slučaju bakterijskih infekcija kože, kao i bešike.

Zbog obilja saponina, hrastova kora pomaže i u slučaju respiratornih tegoba, a naročito kod iskašljavanja sekreta iz bronhija.

Kora belog hrasta veoma je popularna i za lečenje gingivitisa i zubobolje. U ovom slučaju se primenjuje kao vodica za usta, tako što se skuva šolja jačeg čaja i ohlađen se mućka u ustima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024