DIJETA - POMORANDŽE I BADEMI ZA BLISTAV TEN: Jelovnik bogat citrusima i orašastim plodovima pomaže da koža bude zdrava
UČESTALA pojava bubuljica i podočnjaka, ali i koža koja uvek lako izgori na suncu, ukazuju da je vreme da im se ishranom omogući dobra nega, a rezultat će da budu čist, blistav i što je najvažnije zdrav ten.
FOTO: Depositphotos
Iz jelovnika, najpre, isključite sve mesne prerađevine, industrijsku hranu prepunu aditiva, punomasne mlečne kao i proizvode od belog brašna. Ishranu obogatite vitaminima, antioksidansima i proteinima, jer se tako usporava degeneracija i starenje ćelija kože.
Za lepši i blistaviji ten jedite citruse, bademe, orahe, borovnice, spanać i drugi zeleniš. Dozvoljene su i sve vrste mesa i ribe, integralni pirinač, ječam, kinoa, pasulj, lan. Umesto kafe popijte šolju zelenog čaja.
Antioksidativna moć vitamina C, kojim obiluje citrusno voće ogleda se u suprotstavljanju štetnim uticajima sunčevih zraka na kožu. Stimulišući proizvodnju kolagena, koji dubinski podmlađuje kožu, umanjuje pojavu bora i sprečava starenje kože, vitamin C, takođe, poboljšava tonus i čvrstinu kože. Zbog visokog sadržaja vitamina E, bademi i orasi pomažu da koža bude čista i sjajna. Borovnice su bogate antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica zagađenja vazduha i štetnog UV zračenja. Meso, a pre svega riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u očuvanju ćelijskih membrana i obezbeđuju vlažnost kože. Integralne žitarice bogate su vitaminima B grupe, koji su, takođe, važna podršak za zdravu kožu.
PONEDELjAK
Doručak: limunada i ječmene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, jogurtom i medom
Ručak: riba na žaru i salata od svežeg spanaća pomešana sa sveže izrendanim kupusom
Večera: testenina sa povrćem i tunjevinom
UTORAK
Ručak: svinjske šnicle i zelena salata
Večera: integralni pirinač sa povrćem
SREDA
Doručak: sveže ceđeni sok od pomorandže i projara sa nemasnim sirom
Ručak: riba na žaru sa mladim lukom i rotkvicama
Večera: krompir uvaljan u kukuruzno brašno zapečen u rerni i začinjen belim lukom, i zelena salata
ČETVRTAK
Doručak: sok od sveže ceđenog grejpa, dva barena jaja i parče integralnog hleba
Ručak: pasulj i kupus salata sa mladim lukom
Večera: mleveno laneno seme sa jogurtom
PETAK
Doručak: sardina sa crnim lukom i integralni hleb
Ručak: piletina na žaru i salata od spanaća
Večera: šejk od jogurta i borovnica zaslađen medom
Preporučujemo
Srčana slabost, tiha epidemija koja pogađa više od 120.000 ljudi u Srbiji
09. 12. 2025. u 15:19
PIJETE GA, ALI NEMA EFEKTA: Ovo su načini da vitamin D odradi posao
07. 12. 2025. u 19:26
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)