DIJETA - POMORANDŽE I BADEMI ZA BLISTAV TEN: Jelovnik bogat citrusima i orašastim plodovima pomaže da koža bude zdrava

В.Н.

17. 07. 2021. u 11:10

UČESTALA pojava bubuljica i podočnjaka, ali i koža koja uvek lako izgori na suncu, ukazuju da je vreme da im se ishranom omogući dobra nega, a rezultat će da budu čist, blistav i što je najvažnije zdrav ten.

ДИЈЕТА - ПОМОРАНЏЕ И БАДЕМИ ЗА БЛИСТАВ ТЕН: Јеловник богат цитрусима и орашастим плодовима помаже да кожа буде здрава

FOTO: Depositphotos

Iz jelovnika, najpre, isključite sve mesne prerađevine, industrijsku hranu prepunu aditiva, punomasne mlečne kao i proizvode od belog brašna. Ishranu obogatite vitaminima, antioksidansima i proteinima, jer se tako usporava degeneracija i starenje ćelija kože.

Za lepši i blistaviji ten jedite citruse, bademe, orahe, borovnice, spanać i drugi zeleniš. Dozvoljene su i sve vrste mesa i ribe, integralni pirinač, ječam, kinoa, pasulj, lan. Umesto kafe popijte šolju zelenog čaja.

Antioksidativna moć vitamina C, kojim obiluje citrusno voće ogleda se u suprotstavljanju štetnim uticajima sunčevih zraka na kožu. Stimulišući proizvodnju kolagena, koji dubinski podmlađuje kožu, umanjuje pojavu bora i sprečava starenje kože, vitamin C, takođe, poboljšava tonus i čvrstinu kože. Zbog visokog sadržaja vitamina E, bademi i orasi pomažu da koža bude čista i sjajna. Borovnice su bogate antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica zagađenja vazduha i štetnog UV zračenja. Meso, a pre svega riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u očuvanju ćelijskih membrana i obezbeđuju vlažnost kože. Integralne žitarice bogate su vitaminima B grupe, koji su, takođe, važna podršak za zdravu kožu.

PONEDELjAK
Doručak: limunada i ječmene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, jogurtom i medom
Ručak: riba na žaru i salata od svežeg spanaća pomešana sa sveže izrendanim kupusom
Večera: testenina sa povrćem i tunjevinom

UTORAK

Doručak: kajgana sa sremušem i integrlani hleb
Ručak: svinjske šnicle i zelena salata
Večera: integralni pirinač sa povrćem

SREDA
Doručak: sveže ceđeni sok od pomorandže i projara sa nemasnim sirom
Ručak: riba na žaru sa mladim lukom i rotkvicama
Večera: krompir uvaljan u kukuruzno brašno zapečen u rerni i začinjen belim lukom, i zelena salata

ČETVRTAK
Doručak: sok od sveže ceđenog grejpa, dva barena jaja i parče integralnog hleba
Ručak: pasulj i kupus salata sa mladim lukom
Večera: mleveno laneno seme sa jogurtom

PETAK
Doručak: sardina sa crnim lukom i integralni hleb
Ručak: piletina na žaru i salata od spanaća
Večera: šejk od jogurta i borovnica zaslađen medom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

TOTALNI OBRT! Partizan demantovao da je potpisao ugovor sa Penjarojom