ODLAGANJE OPERACIJE VODI U NEPLODNOST: Optimalno je da se zahvat na nespuštenom testisu obavi u uzrastu od devet meseci do godinu i po dana

I.K

06. 07. 2021. u 14:00

NESPUŠTENOST testisa i druge genitalne anomalije kod novorođenih dečaka sve su učestalije.

ОДЛАГАЊЕ ОПЕРАЦИЈЕ ВОДИ У НЕПЛОДНОСТ: Оптимално је да се захват на неспуштеном тестису обави у узрасту од девет месеци до годину и по дана

Foto: Depozit

Razlog je, kažu stručnjaci, u štetnom uticaju koje sa sobom nosi savremen način života koji ometa stavaranje i delovanje hormona. Drugi bitni faktori su genetska uslovljenost, prevremeno rođenje, blizanačka trudnoća, telesna masa na rođenju manja od dva i po kilograma, dijabetes kao i alkoholizam i pušenje u trudnoći. Operacija u saniranju ovog zdravstvenog problema je nophodna jer u suprotnom može da se razvije neplodnost i karcinom testisa.

- Dijagnoza nespuštenih testisa se postavlja kliničkim pregledom, kada se određuje njihova pozicija, veličina i razvijenost - kaže dr Slobodan Džambasanović urolog-hirurg Instituta za majku i dete. - Na osnovu pregleda lekar donosi odluku kojom operativnom tehnikom će biti obavljena operacija.

Glavna posledica u slučaju nespuštenosti testisa je poremećaj njihove građe i funkcije. To praktično znači da ne mogu da proizvode spermatozoide. Osim toga, postoje brojni dokazi o povezanosti nespuštenosti testisa i rizika od neplodnosti, odnosno karcinoma testisa u kasnijem životnom dobu.

- Rizik od karcinoma testisa je četiri puta veći u odnosu na opštu populaciju ali se rizik smanjuje u značajnoj meri ako se operacija obavi u optimalnom uzrastu - kaže dr Džambasanović.

Naš sagovornik objašnjava da je optimalno da se operacija nespuštenog testisa obavi u uzrastu od devet meseci do godinu i po dana. Ukoliko se operiše u kasnijem uzrastu, u kasnijem životu očekuje se manja produkcija spermatozoida. Posle 15. godine operacija se ne preporučuje zbog rizika od maligniteta, već nespušteni testis mora u celosti hirurški da se odstrani. Operativno lečenje nespuštenog testisa smanjuje rizik od kasnijih komplikacija, ali ga ne eliminiše u potpunosti. Zato je neophodna redovna kontrola operisane dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)