ADVOKATI PRETE ŠTRAJKOM: Fiskalizacija pojedinim delatnostima zadaje muke, pa najavljuju radikalne mere

I. D. STOJADINOVIĆ

29. 04. 2021. u 08:38

ELEKTRONSKA fiskalizacija u Crnoj Gori počela je da se primenjuje 1. januara tekuće godine, a privrednici su u obavezi da na taj sistem izdavanja računa pređu najkasnije do 1. juna.

АДВОКАТИ ПРЕТЕ ШТРАЈКОМ: Фискализација појединим делатностима задаје муке, па најављују радикалне мере

Foto iircg.me

Ipak, fiskalizacija pojedinim sektorima privrede zadaje muke, pa prete obustavom rada ukoliko ih nadležni ne izuzmu iz te zakonske obaveze. Među mogućim štrajkačima su i advokati, koji se nadaju da će sa Vladom naći prihvatljivo rešenje.

Predsednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da mesecima ukazuju Ministarstvu finansija da oni ne mogu biti obveznici fiskalizacije.

- Ukoliko se ne reši problem, advokati će na radikalniji način pristupiti odbrani svojih prava. U toku je potpisivanje peticije, a mogući vid protesta je obustava pružanja pravne pomoći, odnosno štrajk - kazao je Begović.

Zdravko Begović, Foto Jutjub

On navodi i primer Srbije, gde je advokatura izuzeta od fiskalizacije, te ističe da je ta profesija Ustavom definisana kao nezavisna i samostalna, koja može biti i besplatna, a u praksi često i naplativa tek nakon dužeg vremena ili nenaplativa. Begović se nada da će se narednih dana pronaći prihvatljivo rešenje. On je naveo da je peticiju, kojom ukazuju da je ovaj zakon neprimenjiv za njih, zasad potpisalo više od 500 advokata i izrazio nadu da će nadležni shvatiti težinu problema i pozvati ih na razgovor kako bi našli najbolje rešenje za obe strane.

IZUZETI IZ ZAKONA

ČLANOM pet Zakona o fiskalizaciji definisano je ko se ne smatra obvznikom fiskalizacije i u tu grupu spada sedam obveznika. To su oni koji se bave prodajom karata u linijskom putničkom saobraćaju i naplatom prtljaga, prodajom poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama, otkupom poljoprivrednih proizvoda od strane obveznika PDV-a kod poljoprivrednih proizvođača. U toj grupi su i univerzalne poštanske delatnosti, bankarstvo i osiguranje, priređivači igara na sreću i prodaja robe u avionima na letovima nacionalnog avio-prevoznika.

Iz Ministarstva finansija navode da, iako se sprovođenje primene zakona priprema dve godine u različitim fazama, određene oblasti poslovanja poslednjih meseci intenzivno vrše pritisak da se odredbe zakona tumače tako da se na njih ne odnose.

Foto Arhiva

- Ministarstvo je dobilo informacije da se navodno namerava obustavljati rad, iako je svim poreskim obveznicima u Crnoj Gori, osim izuzetaka iz člana 5 ovog zakona, obaveza da registruju svoj promet. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prepoznaje specifičnosti rada određenih profesija, ali ostaje posvećeno primeni zakona i principa vladavine prava u Crnoj Gori. Početkom narednog meseca obaviće se dodatni razgovori o primeni normi ovog zakona - kazala je državna sekretarka u tom resoru Mila Kasalica i istakla da je neophodno svesti na minimum nivo sive ekonomije.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga važi od početka godine, a izmenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do 1. juna za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, ima za cilj suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju