DOKLE ĆE ŠAČICA KOMITA DA ZAUSTAVLJA ŽIVOT? Pokret za Pljevlja traži odgovore od crnogorskih vlasti

M. D.

12. 04. 2021. u 17:52

IMA LI nova demokratska vlast snage, da podeljeno i posrnulo crnogorsko društvo vrati sa ivice ambisa?

ДОКЛЕ ЋЕ ШАЧИЦА КОМИТА ДА ЗАУСТАВЉА ЖИВОТ? Покрет за Пљевља тражи одговоре од црногорских власти

Foto: M. Drobnjak

Iz Pokreta Pljevlja kažu da se predhodno pitanje logično nameće u aktuelnom, društvenopolitičkom trenutku.

- Hoće li, sme li i može li dozvoliti, da šačica tzv. komita, zaustavlja život i kreira pravne standarde Skupštini i Vladi? Da blokira saobraćajnice, da preti, ucenjuje, vređa i psuje nečiju majku, makar ona bila i četnička. Ne tako davno, njihovi prethodnici su narod "navikavali" na neku novu Crnu Goru pendrekom, suzavcem, maricom i tamnicom-kazali su iz Pokreta za Pljevlja.

Oni napominju da ko su komitlije, ko ih organizuje i ko je njihov duhovni vođa, nije teško naslutiti.

- Zar nije, prvi komita nacije, odmah nakon poraza na prošlogodišnjim avgustovskim izborima, zapevao hit, "Poći ću u šume"! Ali, još uvek, nikud nije mrdnuo iz fotelje predsednika i udobnog majbaha. Nema ni trunke sumnje, da je On, bez imalo zadrške, spreman da to brani do poslednje kapi, tuđe krvi. Eto, dakle, iza kog grma se krije zec koji stoji iza komitskih marševa, što se marširaju ovih dana, uz pun rezervar i sendvič sa "njeguškom"-kažu iz Pokreta za Pljevlja.

Oni ističu da, duboko zagazivši u 21. vek, čovek, građanin, ni za živu glavu neda pravo glasa drugom čoveku, komšiji, kolegi, prijatelju ili bratu. Isto ono pravo koje ima i sam i koje bi da ljubomorno sačuva, samo za sebe. Iz Pokreta za Pljevlja kažu da onamo gdje se to uskraćuje, polako se gubi puls vladavine naroda i društvo lagano klizi u totalitarizam, diktaturu ili fašizam.

- Sa druge strane, pravo da odlučuju o našim životima, bi da daju onima koji su otišli hiljadama kilometara daleko, pre nekoliko decenija i koji dedovinu obilaze samo na dan izbora. Uz jedan, jedini uslov, da nisu Srbi! To su moderni svetonazori novog, komitskog pokreta koji ovih dana preti "radikalizacijom protesta".  Uz povike "ne damo državu", ustaške stihove "popularnog" Tompsona i sočno pominjanje četničke majke, komitski radikali ovih dana brane „građanski“ Montenegro - kažu iz Pokreta za Pljevlja. 

Oni ističu da su od primera čojstva i junaštva, pored onog veličanstvenog juriša na haubu vladinog vozila, komite su do sada još uspele da izudaraju vojnika. Nenaoružanog i u uniformi  države, u koju se toliko kunu i za koju bi da ginu.

- To bi valjda trebalo da se zove komitski. Marš! - zaključuju iz Pokreta za Pljevlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!