"MUPOVCI" PALI ZBOG PRONEVERE: Uhapšeni zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova i UP osumnjičeni za zloupotrebu položaja

V. K. - S. Đ.

04. 03. 2021. u 06:34

U VELIKOJ policijskoj akciji uhapšeno je više osoba iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Crne Gore zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaji prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor državne granice, gde je otkrivena pronevera više od milion evra iz donacije Evropske unije.

МУПОВЦИ ПАЛИ ЗБОГ ПРОНЕВЕРЕ: Ухапшени запослени у Министарству унутрашњих послова и УП осумњичени за злоупотребу положаја

Foto UP

Uhapšeni su članovi Tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić, kao i članovi Komisije za praćenje realizacije ugovora, koji je zaključen sa preduzećem "Makina sekjuriti" u martu 2018. godine - Bojana Lučić, Ivan Glomazić, kao i odgovorno lice iz firme "For lajt" Višnja Đurović, koja je učestvovala na tenderu.

Vicepremijer Dritan Abazović pohvalio je ovu akciju.

- Ne želimo nikakav uticaj na slobodno delovanje tužilaštva, ni policije. Ova akcija je dokaz da svi možemo da radimo - kazao je Abazović.

- Javašluka više nema. Nikakva dokumentacija ni privatizacija ne smeju više da budu pod oznakom tajnosti. Nevažno je da li su privedeni, pozvani ili uhapšeni, jer je ovo lopovluk.

ODLUČNO Abazović obećao, nema više oznaka tajnosti, Foto S. Đ.

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić saopštio je da je 3. februara ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dostavio međuresorski izveštaj komisije i da je istog dana naloženo da se formira predmet. Objasnio je da su se sa Specijalnim državnim i Višim tužilaštvom dogovorili da je taj predmet u stvarnoj nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva.

I BIVŠI MINISTAR KRIV

DRŽAVNI sekretar u MUP-u, Rade Milošević, pohvalio je rad Uprave policije i Osnovnog državnog tužilaštva na ovom predmetu.

- Prošlo je manje od 30 dana i imamo epilog. I danas oprema ne radi, niti MUP ima pristup radarima koji pokrivaju granicu sa Albanijom i Hrvatskom. Iz mog ugla, odgovornost ima bivši ministar unutrašnjih poslova, jer morao je biti upoznat. Ništa ne može da se desi bez znanja ministra - kazao je Milošević.

- Svaki tender će biti prekontrolisan. Sa svih tendera, gde to bude moguće, skinućemo oznaku tajnosti.

Šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminala Dalibor Medojević rekao je da su na osnovu operativnih informacija formirali predmet "Granica" tokom kog su došli do dokaza da je više osoba počinilo krivično delo iz njihove nadležnosti, a da je to rezultiralo privođenjem šest osoba.

- Jedna osoba nije privedena jer je kovid pozitivna, ali je obezbeđena, a jedna zato što nije dostupna. Prijavom je obuhvaćemo i jedno pravno lice - saopštio je Medojević.

Državni tužilac Vukas Radonjić kazao je da smatra da je ovo jedan od bitnijih predmeta u ODT Podgorica u poslednjih nekoliko godina.

- Osumnjičenima se na teret stavlja produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja - dodao je Radonjić.

- Najpre su raspisali tender, a da nisu uvažili sugestije i predloge Granične policije.

Potom su produžavali tender dok se nije prijavila firma iz Srbije, koja je pobedila na tom nadmetanju iako nije zadovoljavala kriterijume.

Prijem robe, po rečima Radonjića, obavljen je bez upoređivanja i provere.

- Naknadno je utvrđeno da deo opreme ne radi i da je neadekvatna, jer nisu ispručili onu koju je MUP naručio. Trebalo je da bude isporučena oprema italijanskog proizvođača, ali je stigla kineska, jeftinija, na koju je bio stavljen žig italijanske kompanije! Sumnjamo da je predstavnik firme podmitio člana komisije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna