ODLOŽENA SMENA DPS DIREKTORA: Skupština akcionara EPCG, koju je Vlada zakazala za danas, ipak neće biti održana

V. K.

25. 02. 2021. u 08:38

IAKO je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić najavio da će danas na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore biti smenjeni članovi Odbora direktora (članovi DPS-a) to se neće desiti, ali ni do lokalnih izbora u Nikšiću koji su zakazani za 14. mart.

ОДЛОЖЕНА СМЕНА ДПС ДИРЕКТОРА: Скупштина акционара ЕПЦГ, коју је Влада заказала за данас, ипак неће бити одржана

Foto Tviter

Nova sednica održaće se dva dana kasnije - 16. marta i na taj način starom odboru direktora produžiti život za dvadeset dana.

Da do održavanja Skupštine neće doći saopštio je predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić, ukazujući da je sud prihvatio argumente Odbora direktora EPCG da je u zahtevu Vlade (vlasnik 99 odsto akcija) bilo proceduralnih propusta.

- Pravnim laicima je jasno da je u ovom farsičnom postupku Blažo uvažio sugestije Jovanića, a sve u funkciji predstojećih izbora u Nikšiću. Privredni sud je i ovaj put pokazao bespogovornu privrženost Demokratskoj partiji socijalista. Transparentna zarobljenost Privrednog suda dokaz je više da ovo društvo mora, uz promene u Tužilaštvu, što pre krenuti u promene trulih dasaka u sudskim instancama - saopštio je u svom reagovanju Bojanić.

Dobre plate i naknade

NAKON što Odbor EPCG u januaru nije zakazao sednicu, Bojanić je objavio plate i naknade koje članovi primaju iz kompanije. Prema njima, predsednik odobra Đoko Krivokapić je u decembru primio 3.411 evra, a ostali članovi borda naknadu od po 820 evra!

Podsećamo da je Vlada još 11.januara uputila zahtev Bordu direktora da zakaže Skupštinu akcionara. Bojanić je tada kazao da postoji rešenje Agencije za sprečavanje korupcije od 15. decembra 2020. godine u kojem je utvrđeno da se predsednik borda EPCG, Đoko Krivokapić nalazi u "višegodišnjem konfliktu interesa", odnosno da je ostavku u Elektroprivredi CG morao podneti još 2017. kada je postao i član odbora Prve banke!

Foto V. Kadić

- Ovo je "labudova pesma" notorne DPS partijske ćelije. Poslednji pokušaj Odbora direktora EPCG da utiču na izborni proces u Nikšiću. Očekujemo svaki vid opstrukcije u skladu sa direktivama njihovog partijskog šefa - ocenio je Bojanić.

Novi odbor direktora može da razreši izvršnog direktora Elektroprivrede, imenuje vršioca dužnosti i raspiše javni konkurs za izbor direktora. Posle toga bi moglo doći i do promena "po dubini" i na drugim pozicijama u menadžmentu kompanije, koja je najveća u vlasništvu države.

Problemi koji su nastali sa EPCG nisu se desili, recimo, u slučaju državne kompanije - Održavanje voznih sredstava koji je nekada pripadao "Železnici" Crne Gore. Odbor direktora u tom preduzeću se na zahtev ministra Bojanića sastao za samo tri dana i zakazao Skupštinu akcionara za 15. mart.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)