UZ PORESKE OLAKŠICE KROZ KRIZU: Treći paket mera podrške za sanaciju posledica korone do kraja meseca

I. D. S.

21. 01. 2021. u 07:39

NOVI paket podrške privredi za prvi kvartal ove godine, trebalo bi da bude usvojen na Vladi najkasnije do kraja januara, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

УЗ ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ КРОЗ КРИЗУ: Трећи пакет мера подршке за санацију последица короне до краја месеца

Foto Vlada CG

Poručuju da će u žiži novog paketa biti podrška najugroženijim građanima kao i intenzivnija i sveobuhvatnija podrška privredi.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio je da je novi paket podrške pripremljen zahvaljujući preporukama koje su dobijene od privrednih udruženja, od održavanja inicijalnog sastanka 18. decembra prošle godine do danas, a koji su dalje detaljno analizirani u intenzivnoj komunikaciji među različitim resorima.

- Nakon što Agencija za zaštitu konkurencije oceni prvi i treći paket podrške, steći će se uslovi za ocenu i realizaciju novog paketa podrške za prvi kvartal 2021. godine - kazao je Milatović.

KAMATA NA TERET DRŽAVE?

PREDSEDNIK Privredne komore Vlastimir Golubović smatra da bi trebalo razmotriti donošenje sveobuhvatnog seta mera za podsticanje digitalnog poslovanja i nastaviti reformu obrazovanja, sa akcentom na dualnom obrazovanju.

- Potrebno je nastaviti sa subvencionisanjem zarada i razmotriti mogućnost oslobađanja privrednih subjekata obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti ili ga umanjiti - kazao je Golubović.

- Produžiti moratorijum na otplatu obaveza za korisnike kredita banaka na duži period od 31. avgusta, u kom bi kamatu plaćala država - rekao je Golubović.

Sledi snažnija podrška celokupnoj privredi kroz različite vrste poreskih olakšica, jači intenzitet subvencija na zarade uz proširen opseg delatnosti na one koji su u prethodnom periodu pretrpeli najveće gubitke.

- Zadržavanje radnih mesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići merama ovog paketa. Dodatno, ovim paketom će biti podržani i nezaposleni, penzioneri, korisnici prava na lične invalidnine, korisnici materijalnog obezbeđenja, a predviđena je i posebna podrška koja je namenjena zdravstvenim i prosvetnim radnicima - poručuju iz Ministarstva ekonomije.

Takođe, poseban set mera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva kao i sektorima poljoprivrede i ribarstva. Deo paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu, Centralnoj banci Crne Gore kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)