ADVOKAT KAVARIĆ: DPS bezbožna i kriminalna partija

V.K.

29. 12. 2020. u 17:32

ADVOKAT Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori povodom usvajanja izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti, kazao je za "Novosti" da nepravda oko anticrkvenog zakona je Božijom milošću, narodnom voljom, budnošću i žrtvom celoga naroda ispravljena pod sličnim okolnostima „pod kojima je pokušaj pljacke na stetu Crkve i započeo“.

АДВОКАТ КАВАРИЋ: ДПС безбожна и криминална партија

Foto: Svetigora

- DPS je pokazao da je bezbožna, anticrkvena i kriminalna partija,  koja je u sukobu sa Bogom, i koja je imala ozbiljnu i stvarnu nameru da opljačka Crkvu, i nasilno preuknjiži hramove koji su već upisani kao svojina Crkve, a koja je monstruozna namera DPS-a, zahvaljujući našim mudrim pastirima i vernom narodu ostala samo na pokušaju. Izuzetna ozbiljnost i odlučnost nove vladajuće elite, na čelu sa predsednikom Skupštine Crne Gore zaslužujuje posebno poštovanje i zahvalnost prema svima njima pojedinačno, kaže Kavarić, koji na naše pitanje – šta suštinski izmene znače odgovara.

- Prvo, novim Zakonom će se svi imovinsko pravni odnosi između verskih zajednica, države i drugih fizičkih i pravnih lica odvijati po Ustavu Crne Gore, Zakonima i podzakonskim pravilima kao i za sve druge subjekte u zemlji i inostranstvu. Po ranijem zakonu, vlast je mimo opštih pravila za sve druge bila donela posebna pravila za Crkvu po kojima je vlast mislila da se silom uknjiži na Svetinjama koje su već u svojini Crkve a da Crkva mora onda da dokazuje da je vlasnik iako je već upisana u list nepokretnosti, objašnjava Kavarić.

– Drugo, za razliku od ranijeg Zakona, Crkva i tradicionalne verske zajednice se samo evidentiraju i novi zakon prihvata njihovo ranije svojstvo pravnog lica. Po ranijem zakonu su morale da se ponovo registruju, odnosno da prekinu svoj kontinuitet i subjektivitet. I to je bils glavna prevara DPS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega