SPREČEN ŠVERC 40 TURSKIH DRŽAVLJANA: Migranti u prihvatilište za strance, krijumčari kod tužioca (FOTO)

B. Dabić

17. 12. 2020. u 15:13 >> 23:07

OKO 40 migranata iz Turske pokušalo je jutros ilegalno preko Crne Gore da uđu u Italiju, ali sprečila ih je crnogorska policija koja je jedrenjak zaustavila na oko 50 milja od obale.

СПРЕЧЕН ШВЕРЦ 40 ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА: Мигранти у прихватилиште за странце, кријумчари код тужиоца (ФОТО)

Foto: B. Dabić

Nakon što je jedrenjak “Posejdon” sa 41 osobom, od kojih je 39 migranata i 2 člana posade koji su se bavili krijumčarenjem, u pratnji policije uplovio danas oko 13 sati, na gat 5 Luke Bar, ispoštovane su sve mere NKT-a, i procedure Uprave policije u konkretnom događaju.

Sistemom elektronskog osmatranja državne granice detekovano je sumljivo kretanje plovnog objekta koji je sinoć napustilo uvalu u Trstenom, u blizini Budve i uputio se prema otvorenom moru.

Migranti će biti smešteni u prihvatilište, a krijumčari nakon saslušanja u policiji privedeni nadležnom tužiocu.

- Crna Gora je država koja poštuje sva ljudska prava. Sa migrantima ćemo postupati odgovorno i savesno - kazao je rukovodilac nacionalnog kordinacionog centra Podgorica Zoran Lasica dodajući da je na graničnom prelazu “Luka Bar” urađena trijaža. - Odvojili smo žene i decu, porodice da prvo njima ukažemo potrebnu pažnju, njegu i završimo službene radnje, a onda sa ostatkom posade. Na brodu je 41 turski državljanin, od kojih su dva člana posade. Tu su i četri porodice. Na jedrenjaku je bilo oko 10 maloletne dece, najmlađe ima godinu dana. Većina migranata su muškarci srednje starosne dobi.

Foto: B. Dabić

U toku su opsežne istrage o dvojici koji su se bavili krijumčarenjem. Jedrenjak “Posejdon” vije švedsku zastavu.

Operateri Regionalnog centra granične policije Jug su sinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno.

Potera je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim, oko 50 milja od obale. U poteri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar zaustavili su jedrilicu oko 4 sata jutros u međunarodnim vodama.

Foto: B. Dabić

-S obzirom na to da je bilo izvesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime. Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena, saopšteno je iz Uprave policije.

Crveni krst je obezbedio oko 50 sendviča, sokove i vodu za migrante, kao i sredstva za higijenu. Na gatu 5, takođe su bili timovi Doma zdravlja .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)