DOVELI SU NAS U POLOŽAJ GRAĐANA DRUGOG REDA: Poslanik Dejan Đurović o povratku Srba u sistem odlučivanja u Crnoj Gori

B. Dabić

13. 12. 2020. u 12:46

- SRPSKI narod mora biti ravnopravan sa drugim narodima u otadžbini Crnoj Gori, biti u sistemu odlučivanja, a od strane bivše vlasti bio doveden do položaja naroda "drugog reda", kazao je poslanik Dejan Đurović koji je u Parlamentu nakon što je premijer Zdravko Krivokapić podneo ostavku na poslaničku funkciju.

ДОВЕЛИ СУ НАС У ПОЛОЖАЈ ГРАЂАНА ДРУГОГ РЕДА: Посланик Дејан Ђуровић о повратку Срба у систем одлучивања у Црној Гори

Foto: B. Dabić

Đurović ističe da  osnovni prioritet Skupštine svakako mora biti kontrola izvršne vlasti, kao i stvaranje  zakonskih i drugih preduslova za ekonomski razvoj države..

Đurović se politikom bavi 30-tak godina, u više mandata bio je odbornik u Skupštini opštine Bar.

- Nekoliko je  prioriteta koji će biti u mom fokusu u narednom periodu, u toku trajanja mandata u crnogorskom parlamentu. Prva i najvažnija obaveza svakako će biti ukidanje  nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti. O ovom Zakonu je već uglavnom sve rečeno i po mom dubokom uverenju isti mora što pre biti stavljen van snage, a  ja ću za to sa zadovoljstvom glasati. Položaj srpskog naroda,srpskog jezika i srpske kulture biće posebno u sferi mog interesovanja kao  poslanika u Skupštini CG. Progonom koji je doživljavao od strane bivše vlasti, srpski narod je u Crnoj Gori doveden do položaja naroda "drugog reda". Ova istorijska nepravda koja je nanesena mom narodu mora biti ispravljena. Srpski narod mora biti vraćen u sistem odlučivana i učinjen ravnopravnim sa drugim narodima u njegovoj otadžbini Crnoj Gori. U tom smislu dobri odnosi sa svim zemljama u regionu su jako bitni,ali posebno naglašavam bratsku saradnju sa Republikom Srbijom - kazao je Đurović.

Prema njegovim rečima, poboljšanje kvaliteta života,razvojni budžet i sigurna i zdrava ekonomija preko su potrebni Crnoj Gori.  Skupština mora stvoriti zakonske i druge preduslove za ekonomski razvoj države. 

- Trudiću se da tome dam svoj doprinos. Ravnomerni razvoj severa i juga,briga o svim crnogorskim opštinama i posebno decentralizacija Crne Gore su bitni za za već pomenuti privredni uspeh naše drzave. O tome ću,posebno voditi računa, naveo je on.

KONTROLA IZVRŠNE VLASTI

Ipak, osnovni prioritet Skupštine, ističe Đurović,  svakako mora biti kontrola izvršne vlasti.

- Kao što poslanici odgovaraju pred građanima koji su ih birali,tako i premijer i ministri moraju odgovarati parlamentu koji ih  je birao. Nekritičko dizanje ruku za svaki predlog koji dođe iz redova izvršne vlasti mora biti prošlost. Nezavisno odlučivanje o radu Vlade CG je pravo i obaveza svakog poslanika ponaosob. To je temelj demokratije. Trudiću se da svoju dužnost prema građanima Crne Gore obavljam savesno i odgovorno, ne zaboravljajući da dolazim iz Bara, zaključio je Đurović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a