VADE SE NA MILA DA NE VRATE BOŽOVIĆA: Vlast u Podgorici stopama DPS

V. KADIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

11. 12. 2020. u 09:00

NOVA Vlada Crne Gore neće poništiti odluku prethodnika koji su, u poslednjim sekundama mandata, ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasili - nepoželjnim.

ВАДЕ СЕ НА МИЛА ДА НЕ ВРАТЕ БОЖОВИЋА: Власт у Подгорици стопама ДПС

Foto Tviter/ arhiva

Iako se prethodnih dana govorilo da će među prvim odlukama tima premijera Zdravka Krivokapića biti poništavanje besmislenog poteza, šef crnogorske dipomatije Đorđe Radulović rekao je juče da to u ovom trenutku nije moguće, shodno Bečkoj konvenciji.

- Ako bi Srbija ponovo htela da postavi Božovića, mora da dobije poziv za agreman od predsednika Mila Đukanovića, i Vlada nema mogućnost da odlučuje o tom pitanju. Meni nije poznat sličan slučaj da je neka država povukla odluku o proterivanju ambasadora kao što je to uradila Srbija. Proterivanje je poslednja mera koja se preduzima i ona ne doprinosi dobrosusedskim odnosima. Da sam tada bio ministar pozvao bih ga na razgovor - izjavio je ministar Radulović, koji je minulih godina bio u timu svog prethodnika Srđana Darmanovića.

U diplomatiji vlada pravilo da se persona non grata ne vraća tamo odakle je proterana, ali je i odluka Srbije da ostavi Miloševića redak presedan u diplomatskim pravilima.

Deo predstavnika vlasti pak misli da su proceduralna objašnjenja koja daje Radulović samo "pokrivalica" i podsećaju da je prethodna vlada od avgustvskih izbora bila u tehničkom mandatu.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, članice Demokratskog fronta, kaže, za "Novosti", da ministar Radulović ima sve mehanizme da u skladu sa Bečkom konvencijom poništi političku odluku o proterivanju ambasadora Srbije:

- Već sam ga pozvao, a činim to i sad, pa ako ne zna kako se to radi, spreman sam da mu pokažem. Međutim, plašim se da ministar zna kako se to radi, ali neće, i onda ispada da ne može.

JOVANOVIĆ: ĐUKANOVIĆ SE NE PITA

BIVŠI ministar spoljnih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da odluka Srbije da ostavi Miloševića može da se "tumači kao gest dobre volje" i da bi sada bilo očekivano da Vlada Crne Gore povuče odluku o proterivanju Božovića ili da ga jednostavno pozovu da se vrati.

- Đukanović na odluku o proterivanju nije stavio potpis, pa što bi morao sad da se pita. To treba da reši Vlada.

Božoviću formalno pravno jeste istekao agreman, ali su u Crnoj Gori mnoge stvari u poslednje vreme improvizacija.

I SNP je pozvao Radulovića da poništi odluku.

- To građani koji su glasali za smenu odnarođene vlasti očekuju od njega - kaže, za "Novosti", Vladimir Joković lider SNP. - Bivši ministar Darmanović kao diplomata u tehničkoj vladi nije ni mogao odluku da donese.

Advokat Mitropolije Dalibor Kavarić kaže da Radulović nastavlja sa antisrpskom i antipravoslavnom politikom DPS:

- Iako je predstavnik EU Oliver Varhelji izneo svoje mišljenje i pozvao Vladu da opozove odluku, Radulović izigrava većeg stručnjaka i tumača Bečke konvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)