JELICA STOJANOVIĆ: Proterivanjem ambasadora Srbije su zapečatili svoju bestidnostima obeleženu trodecenijsku vladavinu

V.K.

10. 12. 2020. u 09:41

BUDUĆI da je Matica Srpska – Društvo članova u Crnoj Gori osnovana, između ostalog, u nameri da čuva i neguje istorijsku istinu, dužnost nam je i obaveza da reagujemo na sve pokušaje falsifikovanja i krivotvorenja naše prošlosti.

ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Протеривањем амбасадора Србије су запечатили своју бестидностима обележену тродеценијску владавину

Foto: Arhiva V.N.

Koliko su opasna i pogubna bezobzirna iskrivljavanja istorijskih činjenica, govori  nedavno proterivanje ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori gospodina Vladimira Božovića, od strane bivše vlasti, inače sklone tom nečasnom poslu koji je uzdignut na rang „državotvornog“ projekta, poručila je predsednik Matice Srpske - Društvo članova u Crnoj Gori dr Jelica Stojanović, navodeći da je jasno da je odlukom o proterivanju ambasadora Božovića bivši režim zapečatio svoju bestidnostima obeleženu trodecenijsku vladavinu.

- Tim gestom, suviše nedostojnim da se čak i imenuje kao diplomatski skandal, iskazana je sva strahota na koju je spreman provincijalizam zaslepljen mržnjom. Ali, s druge strane, proterivanje ambasadora bratske Srbije u Crnoj Gori samo za sebe govori o onome što se moglo desiti sa hiljadama crnogorskih građana srpske nacionalnosti – da je ishod nedavnih parlamentarnih izbora bio drugačiji. Utoliko nova vlast u Crnoj Gori ima veću obavezu da se jasno odredi prema ovom činu kojim je pokušano da se još jednom baci senka na bratske odnose između Crne Gore i Srbije, da se izvitopereno tumačenje istorijske istine o 1918. godini prikaže kao ispravno i da se dodatno razulare zaluđenici antisrpskog ekstremizma kojima je srcu bliža 1916. godina. Nova vlast je obavezna da uspostavi zdravi socio - politički ambijent u kome će dominirati kultura unutrašnjeg dijaloga, zasnovanog na znanju i moralu, kao i da uspostavi najbliskije odnose sa Republikom Srbijom, koji će biti pravilo a ne izuzetak. U protivnom, ponoviće nam se 1916. godina i nova kapitulacija, ovoga puta kapitulacija razuma pred nerazumnošću koja vodi u najgori vid ropstva, zaključila je dr Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)