PODRŠKU UMANJUJU PROPISI: Ubuduće roditelji plaćaju deo troškova boravka dece u Dnevnom centru na Toploj

V.VUJNOVIĆ

21. 11. 2020. u 06:00

RODITELjI štićenika hercegnovskog Dnevnog centra za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju ubuduće će morati da učestvuju u plaćanju troškova njihovog boravka u ovoj ustanovi na Toploj koja trenutno pruža usluge za 12 korisnika.

ПОДРШКУ  УМАЊУЈУ  ПРОПИСИ: Убудуће родитељи плаћају део трошкова боравка деце у Дневном центру на Топлој

Foto V. Vujnović

Od 2011. godine kada je otvoren ovaj servis podrške za decu i mlade od 7 do 27 godina, troškove njihovog boravka finansira sa po 150 evra Ministarstvo rada i socijalnog staranja dok hercegnovska opština obezbeđuje zarade zaposlenima i izdvaja sredstva za druge troškove. Nadležni se pozivaju na Pravilnik iz januara 2016. godine, čija je primena usledila tek sada. Zbog ovakve odluke mame i tate su ogorčeni, a među njima je i Aleksandar Cupara.

- To je neverovatno i nedopustivo. Ljudi ostaju bez posla, primanja su sve manja, a oni nameću dodatne obaveze. U naše prihode se osim plate računaju i socijalna davanja pa ispada da ako su naša deca dobila ličnu invalidninu mi moramo te pare da vratimo - objasnio je Cupara.

MORAMO POSTUPATI PO ZAKONU

SLIČNO kao Delić razmišlja i direktorka Dnevnog centra na Toploj, Dragica Kosić. Oni su nedavno dobili rešenje za jednog korisnika koje uključuje i participaciju. Reč je, kaže Kosić, o samohranom ocu sa primanjima od oko 300 evra.

- Participacija iznosi 60 evra. Mislim da ljudima moramo pomoći. Sada moramo postupati po zakonu, a zašto je tek sada počela primena tog Pravilnika ne mogu niti želim da komentarišem. Roditelji imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu spornih članova - rekla je Kosićeva.

Roditelji čija deca koriste usluge Dnevnog centra uputiće zbog ovog dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja i tražiće da se poništi sporni član Pravilnika. Cupara kaže da su spremni da sa roditeljima iz drugih gradova organizuju protest.

Direktor Centra za socijalni rad u Herceg Novom Vladimir Delić objašnjava da je postojala tendencija da se dnevni centri prepoznaju kao usluga podrške roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i na taj način razvije taj socijalni servis i da je u oktobru 2019. godine, nakon inspekcijskog pregleda, pojedinim Centrima naložena revizija rešenja o upućivanju korisnika u Dnevni centar. Centru za socijalni rad naloženo je da otkloni nepravilnosti koje se odnose na neodređivanje učešća korisnika u plaćanju usluga.

Prema njegovim rečima visina participacije zavisi od visine primanja roditelja ili staratelja i kreće se od 10 do 50 odsto ukupne cene boravka. Delić smatra da nije vreme za nametanje ovog troška roditeljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!