OVO JE AMFILOHIJE KADA JE BIO MALI: Pogledajte fotografiju koja do sada nije objavljivana (FOTO)

Novosti online

30. 10. 2020. u 19:58

ОВО ЈЕ АМФИЛОХИЈЕ КАДА ЈЕ БИО МАЛИ: Погледајте фотографију која до сада није објављивана (ФОТО)

Foto: Novosti

CELO srpstvo i pravoslavni svet se opraštaju od pastira crkve mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, koji je usnuo u Gospodu jutros nakon primanja svete tajne pričešća.

Danas je javnost imala prilike da vidi i fotografije vladike Amfilohija dok je još bio Risto Radović, dvadesetogodišnji student Bogoslovije, ali fotografije blaženopočivšeg vladike kao deteta još uvek niko nije objavljivao.

Foto: Novosti

Amfilohije je rođen na Božić 1938. kao Risto Radović u Barama Radovića u blizini manastira Morače. Bio je peto od petnaestoro dece.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, uporedo je studirao i na Filozofskom fakultetu, a postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je 1965. magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu.

Zamonašio se 1967. u Grčkoj, a u Atini je odbranio doktorat o Sv. Grigoriju Palami, nakon čega je postao profesor na Pravoslavnom institutu Sv. Sergija u Parizu.

Foto: Arhiva Novosti

Docent na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu postao je 1976. a potom i redovni profesor. U dva mandata je bio dekan.

Episkop banatski postao je 1985. godine kada je ustoličen u Vršcu, a mitropolt crnogorsko-primorski i egzarh pećkog trona postao je uoči Božića 1991. godine.

Godine 1999. boravi na Kosovu i Metohiji gde traga za ostacima ubijenih Srba i zbrinjava izbeglice.

Foto: Arhiva

Posle smrti patrijarha Pavla, 2009. godine izabran je za mjestobljustitelja patrijaraškog trona. Na čelo litija i narodnog pokreta protiv tzv. Zakona o slobodi veroispovesti stavio se 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)