RUKOHVATI (NE) RUŽE? Čuvene stepenice, simbol grada, podelile Novljane

V. V.

07. 10. 2020. u 20:00

PRAVI rat mišljenja poveli su Novljani i oni koji Herceg Novi poznaju i vole zbog nadavno usvojenog predloga.

РУКОХВАТИ (НЕ) РУЖЕ? Чувене степенице, симбол града, поделиле Новљане

Foto: V. V.

Radi se o tome da bi stepenište ispod Sat kule, simbola ovog grada, trebalo da dobije rukohvate. Cilj je,kako je obrazloženo, postići sigurnosti starijih sugrađana i gostiju kada savladavaju 59 kamenih stepenica ispod drevne Sat kule.

Predlog odbornika Demokratske stranke koji je usvojen glasovima vladajuće većine u Supštini jedni smatraju korisnim, ali apeluju da sve odobri Zavod za zaštitu spomenika kulture jer je reč o starom gradskom jezgru. Drugi tvrde da će i najlepši rukohvati „pokvariti" izgled ove prepoznatljive urbane celine. Poručuju takođe, da su prema toj logici rukohvati neophodni svim hercegnovskim stepeništima.

A niko ih još prebrojio nije, mada je nakon višegodišnjeg brojanja poznati novski književnik Nikola Malović, u fotomonografiji koju je posvetio svim novskim skalama utvrdio da ih u gradu ima sto hiljada i jedna. I zapisao je između ostalog „Od osnivanja 1382. do danas, Herceg-Novi leži na kaskadnom terenu. Umesto mnogih ulica – ima mnoga stepeništa. Herceg-Novi ima više stepeništa nego „pravih" ulica. Vremenom su stepenice ili skale postale simbolom Grada."

Naš nobelovac Ivo Andrić koji je u Novom sagradio jedinu svoju kuću priznao je „Celu bogovetnu noć brojim, u snu, stepenice, i nikad da ih izbrojim. A u svitanje, kad se probudim, preda mnom grad pun strmih izukrštanih stepenica kojima se zaista valja penjati i spuštati."

Šta bi Andrić mislio o rukohvatima ne znamo. A Nikolu Malovića smo pitali.

Foto: V. V.

-Neka odgovor da struka. Još od pojave fotomonografije koja dokazuje da Herceg Novi ima više stepeništa od pravih ulica zalažem se za to da sve vitalne skalinade noću budu osvetljene, jer su prezence, tj. arhitektonski su ukrasi. Jedan od mogućih odgovora na pitanje da li su gelenderi potrebni, posebno starijim ljudima, nalazi se u kapitalnom "Hercegnovskom rečniku romanizama" Marine Stanišić. Tamo se na jednom mestu neka starija žena žali: Ne mogu vam viđet pjan (gornji sprat), kad nemate pasaman (rukohvat). Pasaman je koristan investacijun. Posebno ako se znalački uklopi u prostor. A možda i ne mora da postoji. Neodgovorno bi bilo na pragu velike krize posezati u ionako ispražnjen špag - kaže Malović.

Bilo kako bilo, čak i kada razlčito misle Novljani na sve što menje izgled grada reaguju i time između ostalog pokazuju da svoj grad vole.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)