CRNOGORSKO DIMLJENO MESO NA TEZGAMA EU: Potpredsednica Privredne komore o uticaju zdravstvene krize na domaću proizvodnju

Z. ZORIĆ

05. 10. 2020. u 11:43

KOVID kriza pospešila je domaću proizvodnju, ali i bolje pozicionirala mesne prerađevine pojedinih proizvođača na inostranom tržištu.

ЦРНОГОРСКО ДИМЉЕНО МЕСО НА ТЕЗГАМА ЕУ: Потпредседница Привредне коморе о утицају здравствене кризе на домаћу производњу

Foto Privredna komora CG

To je ocenila Ljiljana Filipović, potpredsednica Privredne komore. Istakla je da se povećala potražnja za domaćim proizvodima, ali i da su se i potrošači okrenuli kupovini onoga što je crnogorski brend. Ukazuje da se smanjio i uvoz hrane.

Prema podacima Monstata, za osam meseci izvoz je manji za 230 miliona evra ili 12,3 odsto. Od početka godine izvezeno je manje aluminijuma za 40 miliona, koji inače prednjači u strukturi izvoza, električne energije 13 miliona, drvne sirovine nešto iznad milion.

KAMPANjE

POTPREDSEDNICA Privredne komore je najavila da će biti urađeno još jedno redovno istraživanje, kao i da će se nastaviti sa kampanjama "Kupujmo domaće", "Dobro iz Crne Gore" i "Domaći ukusi", sve u cilju, kako je zaključila, da se razvija svest potrošača, ali i obezbedi siguran plasman domaćim kompanijama.

Smanjen je izvoz pića za preko tri miliona. Međutim, kako pokazuje izveštaj statističara povećan je izvoz mesnih prerađevina, voća i povrća, ali i generalno uvoz hrane za 260 miliona ili 18 odsto. I to je dobar rezultat u uslovima kovid krize, ocenjuje Filipovićeva i dodaje da su se naše mesne industrije bolje pozicionirale na evropskom tržištu.

- Ovde mislim na preduzeća koja imaju izvozni kod za evropsko tržište. Konkretno, reč o onima koje izvoze za Nemačku. Imamo i sušene prerađevine koje se izvoze sa Cetinja.

Foto Ministarstvo poljoprivrede

Takođe, povećan je izvoz pečurki i lubenica u kategoriji povrća, a kod voća malina, bresaka i nektarina - naglasila je Filipovićeva.

INTERESOVANjE ZA DOMAĆU ROBU

FILIPOVIĆEVA je podsetila je da je Privredna komora početkom marta realizovala istraživanje tržišta i utvrdila da raste interesovanje za kupovinu domaćih proizvoda, da je 14 odsto ispitanika kazalo da kupuje domaće prozvode, a 19 procenata da namerava da to čini u narednom periodu.

Napomenula je da smo od početka godine smanjili izvoz, ali i uvoz pića. Manje je plasirano vina i piva i to je, prokomentarisala je, rezultat smanjene potrošnje naročito u periodu kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni u martu i aprilu.

- To je uticalo i da se smanji uvoz gaziranih pića i kafe, vode, ali i ostalih alkoholnih pića. Interesantno je i da je smanjen uvoz jaja za 50 odsto i sira za 25 procenata. To svedoči da je povećana proizvodnja s jedne strane, ali s druge i sposobnost naših kolektiva da se pozicioniraju na tržištu - navela je potpredsednica Privredne komore.

Korona kriza je, ponovila je Filipovićeva, pokazala da sve države, pa i Crna Gora, u turbulentnim situacijama treba da se okrenu sopstvenoj industriji, a domaći proizvođači, potcrtava, iskoristili su priliku.

- Iskoristili su priliku i to je dobro za njihovu budućnost - poručila je Filipovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)