ODLAZAK u prošlost DPS, partije Mila Đukanovića, posle trideset godina vladavine, kako se očekuje, relaksiraće građane Crne Gore da na predstojećem popisu stanovništva, u proleće iduće godine, izađu i slobodno iskažu svoje versko, nacionalno i jezičko osećanje.

Komentari (4)

Milos

04.10.2020. 12:13

Svako ima pravo da se izjasnjava kako hoce i niko u njegovo ime ne moze govoriti sta je on, kako danas tako i ubuduce, ali isto tako i u proslosti. Ko se danas smatra Crnogorcem umesto Srbinom ima to pravo, ali isto je to pravo imao i njegov predak pa nema on pre svega moralno pravo pretka pokrstavati i preimenovati kao ni njegovi potomci njega za 100 god. Ako su 98% tada bili Srbi a tek od 45' nastaju Crnogorci onda se svo kulturno nasledje CG do 45 mora smatrati Srpskim, sve i potpuno. Moze se reci da nakon 45te nastaju Crnogorci koji ako su drugaciji od tih Srba ne mogu sebi pripisati nista stvoreno u CG pre 45te jer nisu ni postojali. A svojim precima moraju priznati Srpstvo jer je to njihov stav bio.

Bratonožić

04.10.2020. 17:19

Svaki nacionalni identitet se izgrađuje u porodici i institucijama, ja sam svog dedu pitao 1993 deda šta smo mi Srbi ili Crnogorci, na to on mi je odgovorio, Crnogorci su Srbi kao što su Srbi Šumadinci, Krajišnici, Stižani, Hercegovci. A pro po tome kada sam išao u Trst u razgovoru sa jednom ženom koja je sa Sicilije i isticala kako je ona Sicilijanka pitao sam je da li onda ona nije Italijanka, nasmejala mi se i rekla kako mogu pomisliti da Sicilijanac nije Italijan.

Luka

04.10.2020. 18:45

Popisom iz 1909. godine se nije utvrđivala nacionalnost, već verska opredeljenost. Prvi popis po nacionalnoj osnovi jeste popis iz 1948. Kralj Nikola je bio političar. Pričao je da je Crnogorac i Srbin po potrebi. Verovao da će biti Kralj Crne Gore, Srbije i Bugarske, uz podršku Rusije. Kada je detronizovan od unuka Karađorđevića, pričao je samo o crnogorstvu. To je rekao i Sima Matavulj, koji je radio za Kralja Nikolu.

Sima

05.10.2020. 16:54

@Luka - A kako se Njegos izjasnjavao, i kakve je pjesme pisao? O Namo Namo kralja Nikole tacno sve govori, ko zeli da procita i prihvati, ko ne zeli, nikad nece ni znati sta je. Pozz