NE DAMO SVETINJE! "Večernje novosti" su objavile monografiju o litijama koje su obeležile godinu za nama (VIDEO)

Novosti online

17. 09. 2020. u 16:12

LITIJE u Crnoj Gori, višemesečni vid protesta protiv otimanja svetinja, obeležile su 2020. godinu u našem regionu.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ! Вечерње новости су објавиле монографију о литијама које су обележиле годину за нама (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Građani svih vera i uzrasta bespogovorno su odbili Zakon koji je protivan pravu, pravdi  i zdravom razumu, i ustali protiv prekrajanja sopstvene istorije.

I u planinskim smetovima, niz strme strane, uz more, po svim gradovima i mestima Crne Gore, odjekivao je jedinstveni poklič i zavet: "Ne damo svetinje!" 

"Večernje novosti", kao glas naroda kome se veruje, prepoznale su važnost ovog narodnog otpora, i objavile monografiju "Ne damo svetinje!". U njoj su, dokumentovano i slikom i rečju, ovekovečile tvrdu veru, dug precima i obećanje potomcima da neće izneveriti istoriju i trajanje zapisano u viševekovnim manastirskim zdanjima i crkvama koje je vlast Crne Gore namerila da im otme i preveri. Sveopšti narodni bunt, koji je započeo velikim crkvenim saborima protiv Zakona o slobodi veroispovesti, završio se padom tridesetogodišnje osione vlasti Mila Đukanovića.

Monografija o litijama "Ne damo svetinje!", u izdanju "Večernjih novosti" pokazuje odvažno, hrabro, časno i ponosno lice Crne Gore.

Matija Bećković je istakao da se ljudi pre ovih litija nikada javno nisu isticali, ali kada je dogorelo do nokata i kada su došli u pitanje osnovi svetinja jednog naroda, onda se dogodio narodni zbor, sa jedinstvenom lozinkom, koja nikada do sada nije rečena "Ne damo svetinje!".

 Matija Bećković/Foto: Printscreen

Urednica monografije Jelena Jovović je istakla da je od samog početka bila ubeđena da će ovaj pokret trajati, i da nosi jednu novu poruku koja će promeniti mnoge stvari u Crnoj Gori, kao i da "Novosti" moraju biti svedoci toga.

Jelena Jovović/Foto: Printscreen

- Zakonom o slobodi veroispovesti Crna Gora je zapalila ovaj veliki plamen prave vere. dok je vlast imala drugu ambiciju, kojom je dala vetar u leđa celom pokretu. Sve je do tada stajalo, a onda je počelo da se budi, i više se nije moglo zaustaviti - istakla je Jovović.

Rade Dragović/Foto: Printscreen

- Crna Gora se srela sa samom sobom ponovo, posle mnogo godina. Srela je svoju prošlost svoju tradiciju, "srela" se sa svojim precima, a ishod svega toga su litije o kojima na najbolji način, dokumentovano, govori naše izdanje - rekao je Rade Dragović, autor tekstova koji čine monografiju.

Više o monografiji "Ne damo svetinje!" i litijama možete pogledati u snimku:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba