EVO KADA ĆE BITI KONSTITUISANA NOVA SKUPŠTINA U CRNOG GORI: Kandidat za premijera spreman, ime i dalje tajna

V. KADIĆ

17. 09. 2020. u 09:15

KONSTITUTIVNA sednica novog crnogorskog parlamenta biće održana 23. septembra - saopštio je odlazeći šef Skupštine Ivan Brajović, posle konsultacija koje je juče u Bijelom salonu parlamenta obavio sa predstavnicima izbornih lista.

ЕВО КАДА ЋЕ БИТИ КОНСТИТУИСАНА НОВА СКУПШТИНА У ЦРНОГ ГОРИ: Кандидат за премијера спреман, име и даље тајна

Foto: Skupština Crne Gore

Iz pobedničkih koalicija poručuju da su spremni za formiranje novog parlamenta, a relativno brzo i Vlade Crne Gore. Pojedina kadrovska rešenja - već su spremna.

Nosilac liste "Crno na bijelo" Dritan Abazović kaže da opozicija ima predlog za predsednika Skupštine, ali ne otkriva njegovo ime, dok je Milutin Đukanović iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" ocenio da je prirodno da nosilac te liste Zdravko Krivokapić bude mandatar.

NOVI SPORAZUM ZA UKIDANjE ZAKONA

PREDSTAVNICI pobedničkih lista rade na pisanju drugog koalicionog sporazuma, koji će predvideti i ukidanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti - potvrdio je juče nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

U razgovoru za ruske medije, on je rekao da su odnosi dveju država oduvek bili takvi da su se Rusi u Crnoj Gori do pre 30 godina smatrali najbližim narodom.
- Đukanović je vodio politiku u duhu Tita i naši odnosi su počeli da se pogoršavaju. Uspostavićemo dobre odnose sa svim zemljama sveta, uključujući i Rusiju - naveo je Krivokapić.

- Uspeli smo da u katastrofalnim uslovima pobedimo mafiju i nadam se da će to Skupština da pokaže. Zbog virusa korona moramo da ubrzamo proceduru izbora onih kojih treba da predstavljaju Vladu i Skupštinu - kazao je Abazović.

- Imamo već predlog ko bi bio predsednik Skupštine i mislim da neće biti problema oko njenog konstituisanja.

Nešto više vremena biće potrebno za konstituisanje vlade, jer tu ima i više obaveza.

Milutin Đukanović, kandidat za poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore", ističe da ova lista ima jasnu viziju ličnosti koja bi trebalo da stane na čelo nove vlade.

- Na nama je da formiramo prvu demokratsku vlast. Niko ne treba da sumnja da naša koalicija neće znati da valorizuje građansku volju bez DPS. Što se tiče mandatara, moje mišljenje je da bi prirodno bilo da to bude Zdravko Krivokapić - poručuje Đukanović.

Predstavnik liste "Mir je naša nacija", koju predvodi Aleksa Bečić, Momo Koprivica ističe da će opozicija u budućem parlamentu biti znatno više poštovana nego što je bio slučaj do sada.

- Nakon 115 godina ustavnosti imamo smenu vlasti na izborima. Kada je u pitanju izbor predsednika parlamenta, nema sumnje da Crnoj Gori predstoje dani demokratije i vladavine prava - kaže Koprivica.

Iz tabora doskoro neprikosnovenog DPS poručuju da će, bez obzira na izborni poraz, biti konstruktivan parlamentarni akter.

NEĆE NjEGOŠEVU KAPELU

GRUPA mladića sa navijačkim bakljama okupila se juče na ulazu u Cetinje. Oni su transparentom uputili poruku mitropolitu Amfilohiju na njegove inicijative o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu i podizanju hrama u kojoj će biti smeštena ikona Bogorice Filermose.

"Dok se zemlja oko sunca kreće, Cetinje to dozvoliti neće", pisalo je na transparentu.

- Kao državotvorna partija pokazujemo ozbiljnost i odgovornost kada pobeđujemo, ali i kada nije tako - kaže Branimir Gvozdenović iz koalicije "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović". - Priznali smo rezultate. Bićemo i na sednici, stvorićemo kvorum, i davaćemo doprinos demokratskoj atmosferi.

Na zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine nije se dugo čekalo - svega tri dana nakon što je Državna izborna komisija zvanično utvrdila rezultate izbora, iako je zakonski rok 15 dana.

Na izborima 30. avgusta koalicija "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" - 27, a lista "Mir je naša nacija" - 10, a platforma "Crno na bijelo" - četiri mandata. Đukanovićev DPS imaće 30 stolica u novoj skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)