LETO DUGO I TOPLO, A MINUS U KASI: Turistička privreda beleži gubitke

B. Dabić

04. 09. 2020. u 15:55

TO SE ne pamti, niti se moglo naslutiti u najpesimističnijim prognozama-brojni hoteli , kao i turističke agencije na Barskoj rivijeri ovoga leta nisu ni otvoreni.

ЛЕТО ДУГО И ТОПЛО, А МИНУС У КАСИ: Туристичка привреда бележи губитке

Foto: B. Dabić


Prvog dana septembra “pakuju” se i plažni mobilijari. Sezona nikad gora. Ko god je poslovao u turizmu zabeležio je finansijski minus tokom ovog vrelog leta. To je u najkraćem sumirana turistička sezona na Barskoj rivijeri. Navedno potvrđuju i sagovornici "Novosti".

Milan Babović koji se turizmom bavi u Čanju kaže da hotele ukupnog kapaciteta 350 ležajeva nisu otvarali ove godine, jer usled pandemije COVID 19 izazvane korona virusom, zatvorenih granica, sve rezervacije s početka godine i proleća su otkazane.

-Zakupci smo dela plaže u Čanju “ VELA Bech &Bar” koja ima plavu zastavicu. Kapacitet  je 1.000 ležaljki. Radili smo nekoliko vikenda, kada smo imali iznajmljenih 50 kompleta plažnog mobilijara (dve ležjake i suncobran) koje smo ovog leta izdavali po 5 evra, 50 % niže nego lani.  U odnosu na prošlu godinu kad je plaža u pitanju na kraju ćemo možda ostvariti oko 10 % u odnosu na 2019. Jednostavno  gostiju  nije bilo. Vikendom uglavnom Podgoričani . Nas je  direktno  pogodila odluka NKT da granice sa Srbijom ostanu zavorene jer smo godinama radili sa sindikatima velikih firmi iz susedne države, kaže Babović ističući da je apsurdno i govoriti o profitu.

-Ostalo je da izmirimo obaveze prema Morskom dobru, imamo ugovor na punu cenu. Nadamo se da će u ovom preduzeću imati sluha zbog objektivnih okolnosti  i sa zakupcima plaža potpisati aneks ugovora u kojima bi smanjili cene zakupa, rekao je Babović dodajući još jedan podatak  poslovanja ove porodične firme, koji oslikava ovogodišnje stanje u turizmu.

-Naša firma je proteklih meseci zapošljavala oko 70 sezonskih radnika. Ove godine angažovali smo samo 10 radnika jer nije bilo posla,  istakao je sagovornik Novosti

Apartmane  nije otvarao ni  dugogodišnji turistički radnik Dino Radović na Velikom Pijesku.

-Nismo otvarali, nismo radili. Granice zatvorene, turista nema. Zašto nismo otvarali objašnjava i podatak da  30 % popunjenosti kapaciteta  omogućava samo da se  pokriju troškovi. Mi smo svakako svi u minusu ko se bavi turizmom jer sezone praktično nije ni bilo. Ali, uz poznate okolnosti, bilo bi besmisleno praviti još veće gubitke otvaranjem objekta kada nema turista, kaže Radović dodajući da je sa porodicom ovog leta uživao odmarajući na plaži ispred njihovog objekta kao i na drugim lepim mestima .

-Godinama mi leti radimo i ne možemo sebi priuštiti taj ugođaj uživanja u čistom moru, prelepim plažama. Eto i u ovom čudu što nas je snašlo od korone, ima i nešto dobro. Takođe, više sam se posvetio porodičnom imanju, voćarstvu porvrtlarstvu i uživam  dok provodim vreme u maslinjacima, voćnjacima, kaže Radović .

On je miščjenja ukoliko se ne bude uskor vakcine, da bi i sledeća  letnja sezona mogla biti upitna.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!