HRAM SKRNAVE, I U PORTU PUŠTAJU STOKU: Pravoslavci u Martinovićima brane svetinje od Albanaca koji ne skrivaju mržnju

M. SEKULOVIĆ

29. 08. 2020. u 18:09

ХРАМ СКРНАВЕ, И У ПОРТУ ПУШТАЈУ СТОКУ: Православци у Мартиновићима бранe светињe од Албанаца који не скривају мржњу

Vernici vraćaju porušenu ogradu crkvišta / Foto M. Sekulović

UPRKOS nastojanju Albanaca da još jednom izazovu incident i onemoguće pravoslavce iz Gusinja da počnu sa obnovom crkvišta i hrama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, verni narod je vratio na svoje mesto kapiju tešku više od 300 kilograma, koju su "komšije" isekle i odnele nekoliko stotina metara dalje i bacile je u reku Ljuču.

- Nadamo se da će nove vlasti imati sluha da dozvole obnovu svetinje, a videćemo kako će se ponašati naše komšije Albanci koji su dosad negodovali na postojanje ove crkve, bacali u reku krst i kapiju crkvišta - kaže predsednik Odbora za obnovu crkve u Martinovićima Milorad Dragović. - Mi smo tu da ono što je naše i crkveno branimo svim demokratskim sredstvima. Mislim i da bi oni konačno trebalo da shvate da mi ni na čije ne nasrćemo, ali da svoje ne damo.

Albanci iz Martinovića ne skrivaju mržnju prema pravoslavcima i SPC. Nedavno, jedan Albanac se automobilom zaleteo na lidera opozicije koji je obilazio svetinju, što je evidentirala i policija, ali nije bilo zvanične reakcije državnih organa.

Pre tri godine pokušali su da spreče čišćenje crkvišta, a policija još nije uspela da otkrije ko je prošle godine počupao i polomio drveni krst, a potom ga bacio u potok.

Uoči Vidovdana ove godine, paroh gornjepolimsko-gusinjski Bojan Radunović na ovom crkvištu je bio izložen provokaciji kada je sa dvojicom meštana uređivao prostor. Pojavio se mladić koji ih je vređao i pretio da će sve da sruši, a sveštenika da ubije. Po "receptu" sa Kosmeta, redovna je pojava da meštani Albanci puštaju stoku na crkveni posed. Po rečima oca Bojana, u poslednja tri meseca, više puta su se obraćali policiji, jer su zaticali počupanu ogradu i stoku koja pase i skrnavi svetinju.

PRETE PONOVNIM RUŠENjEM

Po rečima jednog od vernika, policajac koji je bio prisutan prilikom vraćanja kapije i čuo povike Albanaca da neće dozvoliti obnovu crkve, kazao je neobavezno da "ne zna zašto obnavljamo, kada će Albanci to ponovo uraditi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)