PROF. ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ: Sazrelo je da Milo ode, a da se Crna Gora ujedini

Veliša Kadić

10. 08. 2020. u 12:00

Podele u Crnoj Gori koje su danas prisutne nisu bile tako izražene ni pred referendumsko izjašnjavanje 2006. godine. Iako se izbori opokušavaju predstaviti kao referendum koji se odnosi na pitanje Srpske pravoslavne crkve, to nije tako. Crkva postoji dve hiljade godina i postojaće i nakon ovih izbora. I tu nema dileme. Avgustovski izbori prekretnica su u kojoj se prelama pitanje budućnosti Crne Gore. To je razlog zašto se naša lista i zove "Za budućnost Crne Gore".

ПРОФ. ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ: Сазрело је да Мило оде, а да се Црна Гора уједини

Profesor Zdravko Krivokapić

Ovako, u intervjuu za "Novosti", govori univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" (Demokratski front, Narodni pokret, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i nestranačke ličnosti). Reč je o čoveku koji važi za jednog od najznačajnijih predstavnika intelektualne elite u Crnoj Gori, poreklom iz Cuca, stare Crne Gore, rođeni Nikšićani, koji će pokušati sa ostatkom opozicije da učini nešto što nikome u proteklih trideset godina nije pošlo za rukom - da smeni režim Mila Đukanovića.

Krivokapić dodaje da je logično očekivati da vlast koristi sve raspoložive državne resurse da bi još jednom pobedila, ali su ovoga puta "prešli crtu", što je nedopustivo za slobodarsku Crnu Goru:

- To je represija koja je vidljiva i nevidljiva, koja se manifestuje kroz progon neistomišljenika, zatvaranje vladika i sveštenika, privođenje zbog izgovorene reči. Možda treba očekivati i privođenje za samu pomisao. To crnogorski narod ne može da oprosti bilo kojoj vlasti.

* Da li je formula za uspeh 30. avgusta to što opozicija nastupa u tri kolone?

- Naravno. To možete posmatrati kao tri stuba istog krova. Pitanje jedinstvene liste je bila jedna od opcija. Mislim da su tri liste dovoljno dobar izbor za sve građane koji opoziciono razmišljaju.

Profesor Zdravko Krivokapić

* Mogu li one privući apstinente i tradicionalno razočarane birače dosadašnjim učinkom opozicije?

- Pitanje razočaranja je lični utisak. Smatram da neko može biti razočaran samo ako je očaran. Trenutno razočaranje je prolaznog karaktera. Na tom pristupu se ne gradi pobednička koncepcija. Mi smo ubeđeni da imamo sve kapacitete da pobedimo. To možemo samo ako zanemarimo lične utiske i svi izađemo na izbore: stari i mladi, oni koji stalno glasaju, kao i oni koji prvi put to rade, oni koji su neodlučni, imaju jedinstvenu priliku i siguran sam neće je propustiti.

* Kako ste se našli u ovoj situaciji, da budete nosilac liste iza koje stoji mnogobrojno biračko telo?

- Verujte da vam to ne mogu precizno kazati. Sticaj određenih okolnosti je najverovatnije uticao da moja malenkost bude prepoznata kao potencijalni kandidat. Nestranačka sam ličnost i mislim da je moje prihvatanje da budem nosilac liste u domenu metafizike.

* Šta bi smena vlasti donela Crnoj Gori?

- Dobrobit upravljanja je mera uspeha. Smatram da trideset godina iste vlasti nigde nije donelo očekivanu dobrobit. To se pretvori u apsolutnu vlast, a takva vlast se apsolutno zloupotrebljava. Često se zaboravi na ključnog aktera - narod. Smena vlasti donela bi bitan pomak, a to je da se mi nećemo baviti zavađenjem građana, tražiti neprijatelje, izmišljati afere, protežirati poslušne, nego ćemo gledati u budućnost, kako bi ona bila održiva za svu našu decu i potomke.

TRADICIJA JE U MOJIM GENIMA

* Dolazite iz Cuca i Nikšića. I vaš glavni politički protivnik takođe je Nikšićanin, čiji preci su iz stare Crne Gore - Čeva.

- Katunska nahija i moj rodni grad su sinonim za čestitost, časnost i poštenje. Mene su uvek imponovale vrline i Katunske nahije i Nikšića. Te tradicionalne vrline koje savremeno društvo ceni su ono čega se držim i držaću se. Razlike treba da spajaju, a ne razdvajaju. Mi se nećemo baviti drugima, nego graditi sistem koji poštuje, uvažava i čuje glas naroda. Preobrazićemo Crnu Goru tako da će ona zračiti čojstvom i poštenjem, pravdom i pravičnošću, koja će se prepoznavati po obrazovanju koje neguje pojedinačne talente, zdravstvu orijentisanom na prevenciju, glasu struke koji dominira nad politikom. To je Crna Gora u kojoj će naša deca i potomci hteti da ostanu.

* Buđenje naroda desilo se nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Ključna tačka je upravo usvajanje nezakonitog i beščasnog Zakona o slobodi veroispovesti. Iako je vlast išla sa devizom "svako čudo za tri dana", desio se narod. Krenule su veličanstvene litije, koje su zadivile čitav svet, samo ne i Demokratsku partiju socijalista. Litije, dostojanstvene, mirne i tihe grme: Ne damo svetinje! Vlast sve to ignoriše i predstavlja u svom maniru, minimizirajući brojnost učesnika, pripisujući stranom faktoru dešavanja, manipulišući izjavama... Ko ne čuje glas naroda, ne zaslužuje da vodi ovaj bogomblagosloveni narod.

* Kakvo je vaše mišljenje o ovom zakonskom aktu, može li se on modifikovati u dogovoru SPC i predstavnika vlasti?

- Ovaj zakon se ne može popraviti. On se samo može povući i raditi novi, koji će biti pravedan i uvažiti stavove ključnih, zainteresovanih strana.

* Kako pomiriti posvađane Crnogorce?

- Vrlo jednostavno - promenom vlasti. Nećemo insistirati na podelama, nećemo produbljivati jaz već tražiti most, nećemo dozvoliti diskriminaciju i selektivnost. Za budućnost Crne Gore.

* Crnogorci su podeljeni čak i oko državnih praznika. Kako to tumačite?

- Treba istinom delovati i slaviti dane po meri zajedništva, a ne trenutne politike. Trinaesti jul se obeležava kao Dan državnosti Crne Gore. Taj dan zaslužuje da se slavi kao Dan državnosti i da ga svi građani ne doživljavaju samo kao neradni dan, već baš i potpuno praznično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna