POENI PRED IZBORE? Ministri u Herceg Novom položili kamen temeljac za vrtić koji je ove godine trebalo da bude otvoren

V. Vujnović

21. 07. 2020. u 19:29

BEZ prisustva novinara u Herceg Novom je položen kamen temeljac za izgradnju vrtića na Savini.

ПОЕНИ ПРЕД ИЗБОРЕ? Министри у Херцег Новом положили камен темељац за вртић који је ове године требало да буде отворен

Foto: V. Vujnović

Kamen temeljac položili su ministar prosvete dr Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, a tim povodom stiglo je saopštenje Ministarstva prosvete.

Ministar Šehović naglasio je da je vrednost novog vrtića „Naša radost" na Savini 2,4 miliona evra sa opremanjem. Kapacitet je predvđen za 150 dece, a rok za završetak je 12 meseci. Gradi se kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama sa Nemačkom razvojnom bankom. Šehović je podsetio i da je početku gradnje prethodila sanacija klizišta na Savini, a vrednost samo tih radova iznosila je oko 600 hiljada evra. Osvrnuo se i na sve urađeno u proteklom periodu na infrastrukturi predškolskih ustanova u Crnoj Gori kao I na planove za izgradnju vrtića u drugim gradovima. Naveo je da je u proteklom period ovabljena u Herceg Novom rekonstrukcija Srednje mešovite škole „Ivan Goran Kovačić",a vrednost radova je bila oko 200 hiljada. Ministar je najavio radove na prilagođavanju OŠ „Dašo Pavičić" osobama s invaliditetom, što će koštati 120 hiljada evra, te podsetio na nedavnu adaptaciju unutrašnjih prostorija OŠ „Ilija Kišić" u Zelenici, što je koštalo 60 hiljada evra. Šehović je saopštio i da se radi na pripremi projektne dokumentacije za sanaciju klizišta OŠ "Milan Vuković", i istakao da je u toku ovog mandata urađena i adaptacija ove škole vredna oko 290 hiljada evra. Više od 150 hiljada koštala je rekonstrukcija u OŠ „Orijenski bataljon" u Bijeloj.

Još jednom Šehović se osvrnuo i na planiranu gradnju nove škole u Igalu, ocenivši da će u komunikaciji sa nadležnima u Opštini Herceg Novi doći do lokacije na kojoj će se pomenuta škola graditi.

-Nadam se da ćemo u narednih nekoliko godina svedočiti završetku i tog kapitalno važnog projekta, rekao je Šehović, a navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Negde se u ovom govoru zagubio podatak da je vrtić na Savini zatvoren odlukom Ministarstva prosvete još u aprilu 2016. pola godine pre prošlih parlamentarnih izbora. Sanacija je još tada obećana a posle niza pomeranja datuma, vrtić je trebalo da bude otvoren ove godine. Gradnju škole u Igalu Novljani čekaju i o tome slušaju najčešće pred izbore - decenijama.

REAGOVANJE OPŠTINE

U saopštenju za javnost koje su uputili iz Opštine Herceg Novi ocenjeno je da je "polaganje kamena temeljca za izgradnju vrtića na Savini deo predizborne kampanje...i pokušaj samopromocije ministara u Vladi Crne Gore, u čemu Opština Herceg Novi nije želela da učestvuje".

-Tempiranje postavljanja kamena temeljca mesec dana pred izbore navodi nas na zaključak da prvi interes Vlade nije dobrobit dece i roditelja... već isključivo promocija i sakupljanje političkih poena.

Na to navodi i činjenica da se ministri nisu odazvali pozivu rukovodstva Opštine da na sastanku razgovaraju o svim aktuelnim problemima na koje je lokalna uprava nebrojeno puta ukazivala i slala ministru Šehoviću dopise koji su ostajali bez odgovora, a tiču se pitanja lokacije za izgradnju škole u Igalu, opasnosti od urušavanja škole u Srbini i palate Burovina.

U reagovanju hercegnovske Opštine – navedeno je I da u istom trenutku kada zagovaraju smanjivanje kontakata u cilju zaštite zdravlja građana, državni zvaničnici obilaze crnogorske opštine i jasno daju do znanja da za njih pravila ne važe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!