HAPŠENJIMA ČESTITALI PETROVDAN: Nastavlja se progon sveštenstva i vernika SPC u Crnoj Gori

Milutin SEKULOVIĆ

14. 07. 2020. u 07:35

NASTAVLjA se progon sveštenstva i vernika SPC u Crnoj Gori.

ХАПШЕЊИМA ЧЕСТИТАЛИ ПЕТРОВДАН: Наставља се прогон свештенства и верника СПЦ у Црној Гори

Foto: Arhiva

Ovoga puta ponovo u Bijelom Polju, gde su vlasti represijom i hapšenjem čestitale pravoslavnim građanima Petrovdan, slavu grada.

Posle hapšenja dvojice mladića u nedelju uveče koji su bili u auto-litiji, juče su na informativni razgovor u Centar bezbednosti u Bijelom Polju, u vreme kada su meštani Tuzi, Cetinja, Podgorice divljali i provocirali vernike i sveštenstvo pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici, privedeni sveštenici Siniša Janković i Milosav Jovanović.

Kako "Novosti" saznaju, posle saslušanja otac Siniša je pušten.

- Čekamo na davanje izjave oca Milosava. Otac Siniša je dao izjavu u svojstvu građanina, a islednike su interesovali detalji oko auto-litije. Obojica naših uvaženih sveštenika su pozvani da daju izjave u svojstvu građanina. Moram da napomenem da oni nijednim svojim gestom nisu prekršili nijednu od mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti - izjavio je pravni zastupnik sveštenika, bjelopoljski advokat Miloš Kojović.

Nema dileme, sveštenici su još jednom pozvani u policiju zbog auto-litije koja je na Petrovdan organizovana i krenula iz 36 kilometara udaljenih Berana, do grada gde je nastalo Miroslavljevo jevanđelje. Negde, na pola puta, kolonu od oko 500 automobila presreli su četovorostruki kordoni policije pod punom opremom i s gas-maskama na licima, očigledno spremnim za upotrebu "hemije" i sile. Posle kraćih pregovora, kolona je nastavila put, s tim što su građani Berana po dogovoru na Ribarevinama okrenuli svoje automobile i vratili se prema Beranama, dok su Bjelopoljci krenuli prema svom gradu.

Foto: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Siniša Janković

Međutim, u naselju Rakonje auto-litija je naišla na blokadu oklopljenih policajaca.

- Držali su nas tu u blokadi gotovo više od dva sata - pričaju Bjelopoljci koji su se našli u koloni koja je krenula iz Berana.

Oko 22 sata, policija je uhapsila dvojicu mladića i sprovela ih u zgradu Centra bezbednosti. Posle pet sati zadržavanja oni su pušteni.

Foto: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Milosav Jovanović

ŽALBA NA PROTERIVANjE PAROHA

POSLE odluke da se beranskom parohu jereju Stefanu Milovanoviću odbije zahtev za produženje dozvole za privremeni boravak u Crnoj Gori i nalaže mu se da u roku od 30 dana napusti državu, jedan od pravnih zastupnika Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Miladin Joksimović podneo je žalbu drugostepenom organu. Sveštenik Milovanović je na privremenom boravku u Crnoj Gori od 2016. a potom je zaključio brak sa crnogorskom državljankom sa kojom ima ćerku, rođenu 2016. koja je, takođe, crnogorski državljanin. Oni, ovih dana očekuju prinovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024