HAPŠENjIMA ČESTITALI PETROVDAN: Nastavlja se progon sveštenstva i vernika SPC u Crnoj Gori

Milutin Sekulović

utorak, 14. 07. 2020. u 07:35

ХАПШЕЊИМA ЧЕСТИТАЛИ ПЕТРОВДАН: Наставља се прогон свештенства и верника СПЦ у Црној Гори

Foto: Arhiva

NASTAVLjA se progon sveštenstva i vernika SPC u Crnoj Gori.

Ovoga puta ponovo u Bijelom Polju, gde su vlasti represijom i hapšenjem čestitale pravoslavnim građanima Petrovdan, slavu grada.

Posle hapšenja dvojice mladića u nedelju uveče koji su bili u auto-litiji, juče su na informativni razgovor u Centar bezbednosti u Bijelom Polju, u vreme kada su meštani Tuzi, Cetinja, Podgorice divljali i provocirali vernike i sveštenstvo pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici, privedeni sveštenici Siniša Janković i Milosav Jovanović.

Kako "Novosti" saznaju, posle saslušanja otac Siniša je pušten.

- Čekamo na davanje izjave oca Milosava. Otac Siniša je dao izjavu u svojstvu građanina, a islednike su interesovali detalji oko auto-litije. Obojica naših uvaženih sveštenika su pozvani da daju izjave u svojstvu građanina. Moram da napomenem da oni nijednim svojim gestom nisu prekršili nijednu od mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti - izjavio je pravni zastupnik sveštenika, bjelopoljski advokat Miloš Kojović.

Nema dileme, sveštenici su još jednom pozvani u policiju zbog auto-litije koja je na Petrovdan organizovana i krenula iz 36 kilometara udaljenih Berana, do grada gde je nastalo Miroslavljevo jevanđelje. Negde, na pola puta, kolonu od oko 500 automobila presreli su četovorostruki kordoni policije pod punom opremom i s gas-maskama na licima, očigledno spremnim za upotrebu "hemije" i sile. Posle kraćih pregovora, kolona je nastavila put, s tim što su građani Berana po dogovoru na Ribarevinama okrenuli svoje automobile i vratili se prema Beranama, dok su Bjelopoljci krenuli prema svom gradu.

Foto: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Siniša Janković

Međutim, u naselju Rakonje auto-litija je naišla na blokadu oklopljenih policajaca.

- Držali su nas tu u blokadi gotovo više od dva sata - pričaju Bjelopoljci koji su se našli u koloni koja je krenula iz Berana.

Oko 22 sata, policija je uhapsila dvojicu mladića i sprovela ih u zgradu Centra bezbednosti. Posle pet sati zadržavanja oni su pušteni.

Foto: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Milosav Jovanović

ŽALBA NA PROTERIVANjE PAROHA

POSLE odluke da se beranskom parohu jereju Stefanu Milovanoviću odbije zahtev za produženje dozvole za privremeni boravak u Crnoj Gori i nalaže mu se da u roku od 30 dana napusti državu, jedan od pravnih zastupnika Eparhije budimljansko-nikšićke advokat Miladin Joksimović podneo je žalbu drugostepenom organu. Sveštenik Milovanović je na privremenom boravku u Crnoj Gori od 2016. a potom je zaključio brak sa crnogorskom državljankom sa kojom ima ćerku, rođenu 2016. koja je, takođe, crnogorski državljanin. Oni, ovih dana očekuju prinovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Anja

14.07.2020. 10:00

Milovom bezobrazluku i tiraniji nema kraja, a EU, Nevladine organizacije, Amerika, Engleska cute, licemeri jedni, da tako radi Srbija vec bi je bombardovali bez odluke Saveta bezbednosti pri UN, kao sto su to uradili 1999.godine.

Zeljko

14.07.2020. 12:34

@Anja - U Crnoj Gori progon Srba u Srbiji kad policija prebije na mrtvo ime momke koji sjede mirno i kad je naisla policija dizu ruke a oni ih prebiju na mrtvo ime.Kako Vas sve nije sramota koji sirite ove lazi i neistine,prvo od novinara pa svih Vas koji komentarisete i pisete nebuloze iz Srbije a nemate blage veze sta se desava.

Jelena

14.07.2020. 12:03

Bravo za komentar.Milo i njegovi satrapi ce razbucati Crnu Goru.Verovatno se svi Crnogorski velikani prevrcu u grobu sta su nesoji ucinili sa C Gorom.Moj deda je bio perjanik kralja Nikole i veoma sam ponosna na moje pretke,ali ovo sto se sada cini je neoprostivo.

Zeljko

14.07.2020. 12:40

@Jelena - Tvoj djed perjanik Kralja Nikole sigurno nije podrzao sto se desilo 1918 godine.A ne bi ni ove sto hoce da Crnu Goru uniste izbrisu njenu istoriju i tradiciju,kakav pop moze da kaze da su i citiram Volovi iz Crne Gore pa nisu Crnogorci..I prestanite svi da mijesate Crnu Goru sa Djukanovicem,nije on Crna Gora,vec narod.Pogledajte malo sta se sa Vama u Srbiji desava.Ostavite Vi Crnu Goru na miru i sve ce biti ok.

VeKo

15.07.2020. 16:17

@Zeljko - Pišeš gluposti. Pa naravno da je Milo CG. Covjek koji je uništio CG a vi ga i dalje glasate. Ako još ima crnogoraca kojima je stalo do CG dajte da sklonimo ovog čovjeka sa vlasti pa da vidimo dali postoji način da oporavimo CG i da joj vratimo ugled koji je nekad imala.