"TERENAC" ZA OCA RADENKA: Žitelji Banjana i Rudina nadomak Nikšića neobičnim gestom ukazali pažnju svom parohu

Veliša KADIĆ

01. 04. 2024. u 21:28

NEĆE više paroh banjsko-rudinski Radenko Koprivica obilaziti najudaljenije domove u svojoj parohiji po kiši, snegu, ledu ili vrelini gazeći makadam ili upravljajući trošnim autom, već će sada zahvaljujući svojim parohijanima koji su mu poklonili terensko vozilo, posao lakše obavljati.

ТЕРЕНАЦ ЗА ОЦА РАДЕНКА: Житељи Бањана и Рудина надомак Никшића необичним гестом указали пажњу свом пароху

V.K.

Otac Radenko nije krio emocije, i teško je naći reči koje mogu da dočaraju njegovu i radost svih prisutnih na večeri zahvalnosti. Najpre, paroh je negodovao, pitajući se čime je on toliko dobročinstvo zaslužio.

A parohijani su i u najtežem vremenu za očuvanje vere i SPC u Crnoj Gori visoko nosili krst slobode. Trudili su se Risto Baćović, Pero Miljanić sa braćom, Željko Lučić i drugi parohijani da ideja o iznenađenju koje su danima pripremali ne stigne do sveštenika, u čemu su uspeli.

- Dvadeset pet crkvenih odbora u Banjsko-rudinskoj eparhiji pokrenulo je akciju prikupljanja novca za kupovinu terenskog vozila za našeg paroha Radenka Koprivicu. Poznato je da je ovo područje razuđeno od Pareža do Troglava, a putevi su u veoma lošem stanju. Paroh je uoči slave Svetog Jovana Krstitelja obišao 105 kuća dotrajalim kolima. Smatrali smo da bi nabavka novog vozila za našeg duhovnika bio fin i koristan gest. Svi smo se uključili, sakupili dovoljno para i evo, ključevi vozila čekaju oca Radenka da ih uzme - kazao je jedan od pokretača akcije Risto Baćović.

Da mu je posebna čast što njihovo pleme ima sveštenika oca Radenka, naglašava Marinko Koprivica.

Manastiri u okolini

 

U HERCEGOVIM lukama na planini Somini, na 75 kilometara od Nikšića, nalazi se prelepi manastir Preobraženja Gospodnjeg koji je metoh manastira Kosijerevo. Manastirski konak smešten je ispod najvećeg vrha Somine - Tikvine. Manastir Kosijerevo posvećen Roždesvstvu Presvete Bogorodice, takođe se nalazi u Banjsko-rudinskoj eparhiji. U njemu se nalazi stopalo apostola i jevanđeliste Luke.

- Meni je on brat i otac, a vama je otac i najpouzdanija veza do Gospoda. U ovome su zajedno sa nama svi Banjani i svi Klenčani i otac Radenko nas sve objedinjuje - kazao je Koprivica.

Sveštenik Radenko Koprivica je prevaljivao u prečniku više od 120 kilometara kako bi došao na slavu i do najudaljenije kuće.

- Srodio sam se sa ovim narodom i svi smo kao jedna porodica. I tako treba da funkcioniše svaka zdrava parohija. Pokazali ste ljubav preme meni i od danas ću morati tu vašu ljubav da opravdam - kazao je Koprivica.

Tamo gde je pre 13 godina stao njegov prethodnik Miloš Perović, koji je šezdeset godina bio u pastirskoj službi, nastavio je paroh Radenko obnavljajući veru u narodu, koja je u svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova. To nisu mrtve građevine nego živa duhovna saborišta vernog naroda. Obnovljeno je na desetine crkava. Ono što brine paroha Koprivicu jeste iseljavanje. Sela su sve praznija, godišnje se zatvori i do osam domova, a u Donjim i Gornjim Crkvicama broj domaćinstava se prepolovio - sa 38 na 18!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave