PREMIJER SPAJIĆ: Primenićemo nemački model - Političarima nije mesto u stolicama izvršnih direktora državnih preduzeća

B. DABIĆ

03. 12. 2023. u 15:59

PRVI put u Crnoj Gori, a i na Balkanu, primenjivaće se nemački model za izbor menadžmenta državnih preduzeća. To znači da će se polovina članova Odbora direktora birati po javnom pozivu.

ПРЕМИЈЕР СПАЈИЋ: Применићемо немачки модел - Политичарима није место у столицама извршних директора државних  предузећа

Foto: Novosti

 To je potvrdio  premijer Milojko Spajić nakon što je u Baru postavio kamen temeljac za izgradnju Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama.

 Premijer je objasnio da je nemački model prihvaćen koalicionim sporazumom vladajuće većine. Tim sporazumom je definisano  da će polovina članova odbora direktora biti birana javnim pozivom, a preostalih  50 odsto će  delegirati predstavnici vladajuće većine.

-  Ta praksa ne postoji nigde u istočnoj Evropi. Crna Gora će biti prva zemlja koja će menadžmente državnih preduzeća birati po tom modelu. Najbitnija stvar, izvršni  direktori preduzeća će se birati po konkursi i neće biti politička ličnost - kazao je Spajić.

Premijer je izrazio očekivanje  da se potpisani sporazum između vladajuće većine poštuje.

-To je neverovatno kvalitativan iskorak za menadžment državnih preduzeća jer političarima nije mesto u stolicama izvršnih direktora preduzeća. Političari  ne mogu da odgovore svim izazovima koja ta preduzeća traže, ne mogu da odgovore zahtevima za razvoj. Smatram da svaka profesionalizovana funkcija će državi doneti dodatne prihode, dodatna radna mesta, veće plate i veće penzije i sve što je dobro za našu državu - dodao je premijer Spajić.

"Novostima" je potvrđeno da  od 50 odsto članova Odbora direktora koje će predlagati parije i koalicije vladajuće većine, participiraće po sistemu: 40 odsto iz Pokreta Evropa sad, 40 iz redova  kolacije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i 20 odsto Demokrate.

Inače, Elektroprivreda Crne Gore je prvo državno preduzeće u kome je započela implementacija ovog segmenta vladajućeg sporazuma raspisivanjem javnog poziva za članove Odbora direktora. Ministarstvo energetike i rudarstva raspisalo je javni poziv za izbor članova Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) koji je otvoren do 6.decembra

- Pozivamo sve zainteresovane kadrove, koji svojim stručnim kvalifikacijama, dosadašnjim radnim iskustvom i referencama mogu odgovoriti izazovima da se prijave za poziciju člana Odbora direktora ove kompanije. Ujedno, potrebno je dostaviti radne biografije, sa planom i vizijom razvoja ovog važnog državnog resursa - saopšteno je iz tog vladinog resora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)