ĐACI BEZ MOBILNIH I TOKOM ODMORA: U nikšićkoj osnovnoj školi zabranjeno korišćenje telefona

I. D. S.

02. 11. 2023. u 17:33

DOPISIVANjE, fotografisanje i surfovanje internetom tokom časa, postalo je uobičajno. Ipak, to više nije moguće u svim školama.

ЂАЦИ БЕЗ МОБИЛНИХ И ТОКОМ ОДМОРА: У никшићкој основној школи забрањено коришћење телефона

Foto Shutterstock

 Nakon što su prošle školske godine korišćenje mobilnih telofona na času zabranili u podgoričkoj Osnovnoj školi „Savo Pejanović“, slično je odlučeno i u nikšićkoj OŠ „Ratko Žarić". Naime,  školski odbor te škole zabranio je korišćene telefona sve vreme boravka u školi – u suprotnom, slede vaspitne mere.

Učenicima OŠ „Ratko Žarić“ iz Nikšića zabranjeno je nošenje mobilnih telefona u prostorijama škole i u školskom dvorištu tokom časova, malih i velikih odmora, odlučio je jednoglasno školski odbor te obrazovne ustanove. Kako su pojasnili, ovakva odluka ima za cilj sprečavanje zloupotrebe telefona na časovima i odmorima i nesmetano odvijanje života i rada u školi. Ipak, ima izuzetaka kada će korišćenje telefona biti tolerisano.

-Ako učenik zbog zdravstvenih razloga ili neke druge potrebe mora da se javi roditelju, to može učiniti uz saglasnost i odobrenje predmetnog nastavnika. U slučaju da neko od učenika bude primećen da koristi telefon, roditelj će biti obavešten, učenik evidentiran u odeljenjsku knjigu tj. dnevnik, prema njemu će biti primenjene vaspitne mere shodno Pravilniku o izricanju vaspitnih mera, a sa tim Pravilnikom su učenici upoznati na početku školske godine – navedi se  u odluci koju je potpisala predsednica Školskog odbora nikšićke škole, Dragana Mijušković.

Kako su pojasnili iz škole, ukoliko učenik u školu donese telefon, aparat mora biti isključen tokom boravka u školi. Kada predmetni nastavnik primeti za vreme časa da učenik bez prethodnog odobrenja koristi telefon, dužan je da ga odmah evidentira u odeljenjsku knjigu.

I u Kolašinu mera- manja ocena

ISTO je učinjeno još pre nekoliko godina  u kolašinskoj OŠ „Risto Manojlović“, gde je Školski odbor za nedozvoljeno korišćene telefona predvideo disiplinsku kaznu, odnosno smanjenu ocenu iz vladanja. Roditelji su tada obavešteni da će učeniku koji bude na času koristio mobilni uređaj, isti biti oduzet, te vraćen roditeljima kada po njega dođu.

-Ako učenik bude primećen da koristi telefon za vreme odmora u školi ili školskom dvorištu, dežurni nastavnik je u obavezi da ga odmah evidentira u knjigu dežurstva i pozove odeljenjskog starješinu kako bi starešina informisao roditelja. Sve je ovo u cilju obezbjeđivanja nesmetane realizacije nastave, kao i stvaranja sigurnog mjesta za boravak i druženje djece – navidi se u odluci.

Ipak, ovo nije poorvi slučaj da se ograničava korišćenje mobilnih uređaja u crnogorskim školama. Sličnu odluku prošle godine doneli su u OŠ „Savo Pejanović“, gde su đaci bili obavaezni da pre ulaska u učionicu odlože svoje telefone u posebno mesto predviđeno za to.

Kako su pojansili iz uprave te škole, tako je odlučeno jer su nastavnici imali poteškoća u organizaciji časova, jer su se đaci tokom nastave dopisivalifotografisali i snimali nastavnike. Jedan od glavnih problema bio je i fotografisanje kontrolnih zadataka, koji su se delili među đacima, pa je i validnost provere znanja dovođena u pitanje.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!