CRNA GORA G SINGAPUR EVROPE, ŠVAJCARSKA BALKANA: Mandatar Spajić u ekspozeu pozvao na jedinstvo kako bi zemlja postala najlepše mesto za živ

V.K.

28. 10. 2023. u 13:03

SEDNICA Skupštine Crne Gore, na kojoj će biti izabrano njeno rukovodstvo i nova vlada, održaće se u ponedeljak 30. oktobra u 10 sati.

ЦРНА ГОРА Г СИНГАПУР ЕВРОПЕ, ШВАЈЦАРСКА БАЛКАНА: Мандатар Спајић у експозеу позвао на јединство како би земља постала најлепше место за жив

V.K.

Mandatar Milojko Spajić dostavio je Skupštini svoj ekspoze u kojem predlaže sastav svog kabineta od 19 ministarstava, koji će nakon rekonstrukcije krajem iduće godine kada uđe koalicija "Za budućnost Crne Gore" brojati četiri više - 23.

U Vladu ulaze predstavnici Pokreta "Evropa sad", Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Albanskog foruma, Albanske alijanse i grupe građana Civis. Zasad će biti petorica vicepremijera, dok će šestog dobiti nakon najavljene rekonstrukcije, a to mesto je rezervisano za ZBCG. Dogovoreno je da šef parlamenta bude lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. On će biti prvi Srbin od Drugog svetskog rata koji na to mesto dolazi u ime političke grupacije koja se legitimiše kao srpska politička opcija i štiti interese srpskog naroda u Crnoj Gori.

Mandatar Milojko Spajić u ekspozeu navodi da je njegova vizija da Crna Gora bude kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope! U tom tekstu lider PES-a je naveo da socijalne i etnonacionalne podele i tenzije, "kojima smo nažalost svedočili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama".

- Mandat koji smo dobili moramo iskoristiti da gradimo društvenu koheziju, jačamo nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učinimo, za svakog njenog građanina, najlepšim mestom za život, u kome se različiti identiteti shvataju kao bogatstvo, a ne povod za diskriminaciju - napisao je Spajić.

Protest ispred Skupštine

DPS i Forum slobodnih građana Luča pozvali su građane da se u ponedeljak okupe ispred zgrade Skupštine, kada će biti birano novo rukovodstvo, uz poruku: "Građanski i crnogorski, nikad ravnogorski".

Međutim, ostalo je nerazjašnjeno ključno pitanje - popis stanovništva, da li će biti odložen ili neće. Mnogo je nedoumica, jer šta ako nova vlada ne bude izabrana do utorka u ponoć 31. oktobra zbog proceduralnih pitanja. Popis stanovništva moraće da počne u ranije zakazanom terminu 1. novembra, jer neće biti vremena za izmenu Vladine uredbe kojom je određen taj datum.

Čak ni pravni eksperti nisu načisto šta se dešava ako eventualno nova vlada odluči da prekine popis nakon što počne 1. novembra - može li ona nakon toga da stavi postojeću uredbu van snage ili donese novu sa novim datumom održavanja popisa, niti kakve su posledice eventualne takve odluke. Povodom dopisa koji su aktuelnoj vladi uputili nacionalni saveti da se izjasni o odlaganju popisa, ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da su razlozi u dopisu političke prirode.

- Razumem razloge, ali sam više puta ukazao da bi odlaganje popisa samo umanjilo poverenje građana u institucije. Odlaganje popisa bi bespotrebno politizovalo tu aktivnost - poručio je Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)