GOSPODAR ESKOBAR NACRTAO KABINET: Tvrdi da je predsednik Milatović saglasan sa stavom Vašingtona

V. KADIĆ

22. 09. 2023. u 11:21

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar probudio je juče Crnogorce još jednom porukom u maniru beskompromisnog kolonijalnog upravnika - da Amerika želi da buduću vladu čine isključivo stranke usredsređene na evropske integracije, posvećene NATO-u i koje dele stav Vašingtona u vezi sa Rusijom. Čitajte: u kabinetu nema mesta za prosrpsku koaliciju "Za budućnost Crne Gore" koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević!

ГОСПОДАР ЕСКОБАР НАЦРТАО КАБИНЕТ: Тврди да је председник Милатовић сагласан са ставом Вашингтона

Foto N. Skenderija

Eskobar je preko Atlantika poslao aber da mu je šef crnogorske države Jakov Milatović signalizirao da je saglasan sa stavom SAD o budućoj izvršnoj vlasti u Podgorici. A to znači da se ne poštuje volja građana iskazana na parlamentarnim izborima 11. juna i da u njoj ne budu predstavnici srpskog naroda.

- Američke diplomate su kod crnogorske delegacije u Njujorku, koja ovde boravi povodom zasedanja Generalne skupštine UN, konkretno predsednika Milatovića, uvidele razumevanje u vezi sa potrebom da proevropske stranke formiraju novu izvršnu vlast. Mislim da smo bili vrlo jasni i on je signalizirao da se saglasio sa tim. Milatović kao šef države ima veoma važnu ulogu da ljudima prenese pravu poruku. Tako da smo uvereni da je razumeo ono što smo mu preneli.

Predsednik Milatović saopštio je u Njujorku, pre susreta sa Eskobarom, da je na mandataru Milojku Spajiću najveća odgovornost da napravi kabinet kakav građani očekuju, a to je snažna reformska i proevropska vlada. Poručio je da je preneo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da će promovisati tri ključna spoljnopolitička prioriteta: kredibilno članstvo u NATO, ubrzanje evropskog puta i dobrosusedske odnose koje Crna Gora treba dodatno da unapređuje.

Poslanik Nove srpske demokratije iz koalicije ZBCG Jovan Vučurović kaže za "Novosti" da je poruka te liste odavno poznata, jer o Crnoj Gori može da se odlučuje samo u Crnoj Gori, a ne u ambasadama.

- Videćemo kako će se ponašati oni kojima Eskobar bukvalno i brutalno naređuje i da li će poslušati ove poruke kojima se poziva na rušenje izborne volje građana. Neverovatno zvuči da ovakve ekstremističke izjave, kojima se diskriminiše ne samo jedna koalicija nego i jedan narod, stižu od diplomate koji dolazi iz države koja se diči demokratskim tradicijama - kaže Vučurović, konstatujući da u Crnoj Gori postoje političke opcije i agentura iz NVO koji mazohistički vole kada im se naređuje i kada ih maltretiraju zapadne diplomate, a među takvima je, kako navodi, i mandatar Spajić.

Vučurović navodi da će vreme pokazati "da li Spajić ima kičmu da se odupre ambasadama, okrene se poštovanju izborne volje i vraćanju pregovora na početak".

- Sve ovo je u konačnom pitanje dostojanstva, da ne budemo kolonija i da se niko ne poigrava sa ovom zemljom i narodom. Ne mogu da se setim da je neko ovako ponižavao neku državu kao što to radi Eskobar Crnoj Gori.

I visoki zvaničnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole pozdravio je Milatovićevu privrženost da se nova vlada u Crnoj Gori formira na osnovu transatlantskih vrednosti, boreći se protiv korupcije i predvodeći ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, podržavajući NATO i regionalni napredak.

U PES besni zbog montaže

U POKRETU "Evropa sad" najavili su tužbu protiv televizije Hepi zbog, kako navode, prikazane skandalozne montaže na kojoj su funkcioneri PES-a zamenjeni Milom Đukanovićem. Ocenjuju da se radi o "prljavoj propagandi kroz pokušaj izvrtanja realnosti, te povezivanja lidera PES sa DPS". U PES kažu da se ne mešaju u uređivačku politiku ove TV, na kojoj gostuju mnogi crnogorski političari, ali traže izvinjenje na osnovu, kako su rekli, podmetanja i pokušaja diskreditacije neprofesionalnim izveštavanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)