MANDIĆ I KNEŽEVIĆ: "Za budućnost Crne Gore" prihvata ponudu Spajića za formiranje vlade

V.K.

24. 08. 2023. u 15:36

KOALICIJA "Za budućnost Crne Gore" prihvata ponudu "Evrope sad" (PES) za formiranje vlade, pristaje na mnogo manje ali želi da zaustavi povratak DPS-a jer jasno prepoznaje šta se dešava ovih dana, rekao je jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić.

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ: За будућност Црне Горе прихвата понуду Спајића за формирање владе

Foto: V. K.

- Imali smo nekoliko sastanaka sa mandatarom, važan dogovor je bio da ponudu učini javnom kako bi mogli da se izjasnimo na stranačkim organima da li je odbacujemo ili ne. Pošto su neke kolege često govorile “to i nama nudi” mi smo tražili da bude ponuda javna da ne bi ispalo da smo nešto oteli od nekog - kazao je Mandić, dodajući da su umesto javne ponude dobili saopštenje da su nešto odbili. - Tek nakon ove javne polemike mi smo saznali za ovu ponudu.  Konsultovali smo stranačke organe i prihvatili ponudu. U kontekstu naše velike borbe, spremni smo da narednih dana sednemo za sto i odbranimo narodnu volju. Imamo vfemena, još 75 dana da sve dogovorimo.

Jedan od lidera koalicije ZBCG, predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, rekao je da je poslednji sastanak sa Spajićem bio u subotu veče i da su se tu "čvrsto dogovorili" da im mandatar u nedelju pošalje pisanu ponudu, nakon čega bi sazvali sednicu stranačkih organa.

- On je isto nudio i drugim partijama. Ministarstvo prosvete je nuđeno i nama i Ujedinjenoj Crnoj Gori  Ministaratvo sporta i nama i SNP-u, Ministarstvo poljoprivrede je prema poslednjim informacijama trebalo da pripadne Bošnjačkoj stranci. Zbog toga smo tražili pisanu ponudu, kako ne bi ovaj pregovatački proces podsećao na Tuški put i goveđu pijacu, naglasio je. Knežević i dodao da su danas, "u ovoj prepisci" sa Pokretom Evropa sad, prvi put javno dobili pisanu ponudu.S obzirom na to da je ostalo 75 dana, ja sam konsultovao stranačke organe i dobio sam mandat da vodim pregovore. Nama je ponuda prihvatljiva. Ako mu je zaista stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, Spajić nema nikakav izgovor, jer smo prihvatili svih deset principa.

Knežević je rekao da ih ucenjuju i pokušavaju da ih "eliminišu" oni koji su prethodnih decenija bili "deo logistike Mila Đukanovića".

- Pozivam Jakova Milatovića da se odredi prema ovom bitnom pitanju, jer je i dalje jedan od kolidera PES-a, da li ostaje pri onome što je rekao da je potrebna strateška saradnja sa ZBCG, a ne sa satelitima Mila Đukanovića. Mi ponudu prihvatamo iako je na našu štetu, a sad da vidimo šta će Spajić i Milatović da odgovore, podsetio je Knežević.

Iz PES-a su ranije saopštiku da su ta partija i mandatar Milojko Spajić ponudili ZBCG tri ministarstva, mesto vicepremijera i potpredsednika Skupštine Crne Gore,  40 odsto mesta po  dubini. U reagovanju ZBCG saopšteno je da pozivaju šefa države Jakova Milatovića da se javno oglasi i odredi prema "sve izvesnijem" pokušaju prekrajanja  izborne volje od strane mandatara Milojka Spajića kroz vraćanje DPS-a na vlast preko njegovih trodecenijskih partnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu