AKO SPAJIĆ NE USPE, MOŽE DA VRATI MANDAT: Lider PES ima 90 dana da sastavi kabinet, potrebna podrška najmanje 41 poslanika

V.K.

12. 08. 2023. u 11:16

MANDATAR za sastav nove Vlade Milojko Spajić ima rok od 90 dana da Skupštini Crne Gore predloži sastav nove izvršne vlasti. Državni parlament ima 81 poslanika, a Spajićev kabinet treba da dobije podršku najmanje 41 poslanika.

АКО СПАЈИЋ НЕ УСПЕ, МОЖЕ ДА ВРАТИ МАНДАТ: Лидер ПЕС има 90 дана да састави кабинет, потребна подршка најмање 41 посланика

Služba za informisanje predsednika CG

- Vreme je za izvanrednu Crnu Goru - poručio je mandatar putem "Tvitera".

Iz Pokreta "Evropa sad" koji predvodi upravo Spajić poručuju da očekuju brz dogovor političkih aktera, kako bi se sprečio gubitak vremena na teme i pitanja od kojih je korist imala privilegovana grupa ljudi. Ističu da će "mandatar za sastav nove evropske vlade imati zadatak da kontroliše novu izvršnu vlast, koja će unaprediti životni standard svih građana Crne Gore i ubrzati put ka punopravnom članstvu zemlje u Evropsku uniju". Uz to očekuju podršku više od 50 poslanika!

Mandatra, osim njegovog PES-a, eksplicitno podržavaju Demokrate, SNP i stranke manjinskih naroda Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, dok je uzdržana prema Spajiću DPS, a iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" poručuju da oni žele da budu snažan faktor u budućoj vladi.

Šef parlamenta pa vlada

BEZ izbora predsednika Skupštine ne može se sazvati sednica na kojoj bi se birala Vlada, saopštio je bivši šef parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić, ukazujući da ne postoji jasno definisan rok saglasno Ustavu. Jedino ovlašćeno lice za sazivanje sednice Skupštine Crne Gore je predsednik parlamenta. Ukoliko bi se ispoštovali rezultati izbora onda bi ovo mesto trebalo da pripadne koaliciji "Za budućnost Crne Gore".

Lider PES-a je u nekoliko navrata poručio da ne vidi DPS i GP URA Dritana Abazovića u "svom timu". S druge strane, delu stranaka manjinskih naroda, kao partneri u novoj izvršnoj vlasti, nisu prihvatljive stranke iz koalicije ZBCG - Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija.

- Ako ne bude mogao da sastavi Vladu, on može da vrati mandat, kada je predviđeno da obavim novi krug konsultacija i dam mandat nekom drugom - kazao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović kaže da je veoma važno da se proces formiranja vlade uvede u novu, završnu fazu.

- Situacija je jasna i nema razloga da se odugovlači, već da se dogovori konkretizuju i dođe do rešenja. Rezultati izbora 11. juna treba da budu glavni orijentir i najvažnija pomoć mandataru Spajiću u poslu koji ga čeka - kategoričan je Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona