U PLJEVLJIMA SE GRADE DVA PRAVOSLAVNA HRAMA: Osveštano zemljište za izgradnju crkve na Kosanici (FOTO)

M. D.

10. 08. 2023. u 14:19

U Pljevljima se grade dva pravoslavna hrama. Meštanin Slavko Zindović je poklonio deo imanja u Obardama, dok su Radovan, Ivica i Milovan Ostojić darovali deo imanja u Kosanici gde će se graditi crkva.

У ПЉЕВЉИМА СЕ ГРАДЕ ДВА ПРАВОСЛАВНА ХРАМА: Освештано земљиште за изградњу цркве на Косаници (ФОТО)

Foto: Eparhija budimljansko -nikšićka

Episkopi, mileševski Atanasije i budimljansko-nikšićki Metodije, juče su osveštali časni krst na mestu gde će se graditi crkva u čast Svetog velikomučenika Pantelejmona, u selu Kosanica kod Pljevalja.

Višegodišnja želja meštana sela Kosanica da u svom selu izgrade hram Svetom velikomučeniku Pantelejmonu konačno se realizovala ove godine kada je zaključen ugovor o poklonu zemljišta za gradnju. Zemljište su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji mileševskoj, poklonili  Milovan, Radovan i Ivica Ostojić dok su krst darovali Svetozar Svele Radojević i Ivan Vuković.

Vladika Metodije je kazao da postavljanjem krsta u temelje ovog sela i platoa na Kosanici, postavlja se siguran temelj svake duše ovde okupljene koja prebiva, živi ili će, na bilo koji način, da dođe do ovog svetog mesta.

- Ovo mesto će da se osveštava ne samo hramom i njegovim zidovima, i kupolom nego molitvama, uzdasima, svetim tajnama, koje se budu savršavale u ovom svetom hramu. Sve što u životu treba da radimo treda da počemo sa blagoslovom i sa krstom - kazao je vladika Metodije.

Nakon osvećenja, izveden je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali narodni guslari Saša Laketić, Miladin Anđelić, Vaso Đondović i Rajo Vojinović koji je ujedno bio voditelj programa, zatim folklorna grupa SKC „Patrijarh Varnava“, dečiji hor SKC „Patrijarh Varnava“, etno pojci, sestre Jana i Jovana Ljiljanić i Bojana Radović, muzički urednik radia „Svetigora“. Muzičku pratnju je obezbedio  harmonikaš Igor Tošić.

Povodom ovog značajnog dana priređena je trpeza ljubavi za sve prisutne.

GRADI SE I CRKVA U PLjEVALjSKOM SELU OBARDE

 Episkop mileševski Atanasije nedavno je osveštao temelje budućeg hrama Svetih Kirila i Metodija u selu Obarde kod Pljevalja. U subotu 5. avgusta 2023. godine veliki broj vernog naroda iz Obardi, ali i njihovih gostiju iz okolnih pljevaljskih i prijepoljskih sela, odazvao se pozivu da prisustvuje osvećenju temelja hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024